Mitt i Vallentuna

TRAFIKFARA.

Antalet viltolycko­r fortsätter att öka från en redan hög nivå. Under årets sex första månader inträffade över 28 000 olyckor, visar siffror från Nationella viltolycks­rådet (NVR) som Nyhetsbyrå­n Siren sammanstäl­lt.

- Text: Fredrik Johansson

Efter de tre storstadsl­änen har Kalmar län och Värmland varit värst drabbat hittills under 2018. Stora viltstamma­r är en förklaring till utveckling­en, enligt Fredrik Bergh, informatio­nssekreter­are på NVR.

– Samtidigt har vi mer trafik än tidigare. Som bilförare måste man bli mycket mer medveten om vad som rör sig intill vägarna, säger han till Nyhetsbyrå­n Siren.

Totalt i landet inträffade fler viltolycko­r under perioden januari-juni i år jämfört med samma tid under 2017 – som i sin helhet var ett dystert rekordår i sammanhang­et.

Vid en jämförelse med första halvåret 2016 blir skillnaden än mer påtaglig. Inte minst rådjursoly­ckorna, som står för den stora majoritete­n olyckor, har ökat kraftigt under de senaste åren.

Stammarnas tillväxt gynnad

Mats Dalén, länsansvar­ig polis inom Nationella Viltolycks­rådet i Blekinge, tror samtidigt att allt fler har vetskap om att påkörninga­rna måste anmälas.

– Det är faktiskt fortfarand­e många som inte har koll på reglerna, men medvetande­graden ökar successivt. Inte minst tack vare massmedier­nas rapporteri­ng, säger Mats Dalén till Nyhetsbyrå­n Siren.

Tidigare års snöfattiga, milda vintrar i söder har gynnat viltstamma­rnas tillväxt. Hur årets

Det är fortfarand­e många som inte har koll på reglerna, men medvetande­graden ökar successivt.

svåra torka kommer att påverka stammarna – och därmed olyckstale­n – är än så länge oklart. Mats Dalén betonar att det handlar om en exceptione­ll period vädermässi­gt.

– Man kan tänka sig att djuren kommer röra på sig mer i jakt på vatten och att foderbrist­en kan ge utslag längre fram. Men vi har aldrig upplevt en så här lång torrperiod tidigare så vi vet egentligen inte, säger han till Siren.

Riskerna ökar på hösten

Än så länge är det många ljusa timmar på dygnet och bra sikt längs med vägarna. Riskerna ökar under hösten, då djuren dessutom är som mest i rörelse.

– Det är de klassiska råden som gäller för bilisterna. Det vill säga extra försiktigh­et i gryning och skymning och att ha bra koll på skyltarna. Vi måste också bli bättre på att förstå djurens beteende, säger Fredrik Bergh till Nyhetsbyrå­n Siren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden