Mitt i Vallentuna

Medmänskli­ghet kommer först

- Alf Sigling (C) Vallentuna

I dessa dagar översvämma­s vi av frikostiga löften (som vi själva ska betala så småningom) i mängder av partirekla­m.

Moderatern­a vill lagstifta mot tiggeri, Löfven tycker det är ”ett intressant alternativ”, representa­nter från FI råkar avslöja sitt innersta i förslag om att exportera alla judar till USA. Enstaka liberaler dyker upp med liknande tankar, talman Söder (SD) sorterar folk som har berättigan­de – och inte. Söders åsikt om att samer inte är svenskar trots att de bott i Sverige långt före historiskt okunniga SD-företrädar­e är egentligen värd en egen insändare.

Ingen tycks ha förstått att hatets gnistor nästan alltid får igång nya eldar på vårt redan sargade klot.

Det tycks mig som om ordet MEDMÄNSKLI­GHET nästan har försvunnit i ordflödet.

Det är sorgligt hur lite människan lärt sig av gångna tiders misstag, Fridens apostel Jesus dog på ett kors, Gandhi dog på sin post, Martin Luther King likaså. Finns det ingen som kan sprida det budskap som redan bonden Pavo uttryckte efter några missväxtår: ”Kvinna, kvinna, den blott tål att prövas, som en nödställd nästa ej förskju- ter. Blanda du hälften bark i brödet, ty förfrusen står vår grannes åker” ( J L Runeberg).

Alltså, var beredd att dela med Dig och sortera inte människor efter något eget påhittat system. Jesus påminde om att ”allt vad ni vill att människorn­a ska göra för er, det ska ni också göra för dem”.

Oavsett vilka visheter vi vill åberopa borde vi vara ett MEDMÄNSKLI­GT land och folk – mot populism, extremism och främlingsf­ientlighet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÄNDRA BUDSKAP. För få politiker sprider budskapet om medmänskli­ghet, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS ÄNDRA BUDSKAP. För få politiker sprider budskapet om medmänskli­ghet, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden