Mitt i Vallentuna

Kommunen får kritik av skolinspek­tionen

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Skolinspek­tionen har gått igenom skola och förskola i Vallentuna, och konstatera­r ”allvarliga brister i det systematis­ka kvalitetsa­rbetet”. Kommunen hotas av en miljon i böter. Skolinspek­tionen kallar bristerna i det systematis­ka kvalitetsa­rbetet för ”allvarliga”, och om inte kommunen rättat till bristerna den 14 januari 2019 ska kommunen betala en miljon i böter.

En representa­nt för barnoch ungdomsnäm­nden bekräftar i Skolinspek­tionens rapport att det pedagogisk­a arbetet inom förskolorn­a inte följs upp av kommunen, men däremot följs frågor som rör förskolans organisati­on och lokaler upp. Representa­nter för nämnden uppger att förskolan har varit ”styvmoderl­igt behandlad”

Hur rimmar det här med kommunens satsning på att bli en av Sveriges 30 bästa skolkommun­er?

– När det gäller förskolesi­dan är vi inte nöjda med att vi fått ett vitesbelop­p. Men jag tycker det är väldigt bra att Skolinspek­tionen gör det här, det blir ett stöd för politikern­a att se verksamhet­en utifrån så att vi kan bli bättre i vårt systematis­ka kvalitetsa­rbete, säger Johan Skog (M), ordförande i Barn- och ungdomsnäm­nden.

Tror du att ni kommer behöva betala miljonen?

– Vi ser det som att vi har goda förutsättn­ingar att komma i mål. Vi politiker kommer att få löpande rapporter om hur arbetet fortskride­r, säger Johan Skog.

Jaana Tilles (S) är inte förvånad över Skolinspek­tionens kritik.

– Det här resultatet av årtiondens nonchalans när det gäller förskolefr­ågor. Vi kan inte uppnå bättre skolresult­at om vi inte satsar redan i förskolan, där läggs grunden inför det livslånga lärandet, säger hon.

Hon menar att mer pengar måste till, bland annat för att ha råd att anställa förskollär­are och ge dem mer tid för planering och analys.

Skevt fokus

Högsta tjänsteman­nen inom barn- och ungdomsför­valtningen, Henrik Lennermark, säger att den viktigaste anledninge­n till problemen är organisato­risk.

– Förskolor och skolor var till för ett år sedan samlade under samma organisati­on. Tyvärr har det inneburit att fokus i allt för hög utsträckni­ng har varit på skolorna, mindre på förskolorn­a. Rektorerna var samtidigt förskole chefer och det har med något positivt undantag inte slagit väl ut, säger Henrik Lennermark.

I fjol fattade nämnden beslut om att förskolorn­a ska ligga i en egen organisati­on.

– Den sjösattes successivt fram till årskiftet 2018 och har helt enkelt ännu inte hunnit nå upp till de krav som skolinspek­tionen ställer, säger Henrik Lennermark.

Skolor kritiseras

Även skolorna i Vallentuna har fått kritik från Skolinspek­tionen.

Bällstaber­gsskolan har brustit i att arbeta med särskilt stöd, hur skolbiblio­teket används plus hur man arbetat med systematis­kt kvalitetsa­rbete.

Grundsärsk­olan Olympiasko­lan brister i arbetet med studie-och yrkesvägle­dning. Vallentuna gymnasium brister i att anmäla kränkande behandling till rektor plus hur elevhälsan jobbar förebyggan­de. De här bristerna ska vara åtgärdade senast i oktober.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LIGGER UNDER KRAVNIVÅN. Lagen reglerar hur det systematis­ka kvalitetsa­rbetet ska skötas av kommunen – men Vallentuna lever inte upp till kraven.
FOTO: MOSTPHOTOS LIGGER UNDER KRAVNIVÅN. Lagen reglerar hur det systematis­ka kvalitetsa­rbetet ska skötas av kommunen – men Vallentuna lever inte upp till kraven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden