Mitt i Vallentuna

Izabella, 15: ”Slutadöma oss som har mopedbil”

- Ella Söderberg

Bli omkörd i snabb hastighet och få fingret, det är många ungdomars vardag när de är ute på vägarna med mopedbilen. En som har fått nog av att bli klandrad för andras bristande körning är 15-åriga Izabella. När Izabella och hennes kompisar hade rast från skolan en dag bestämde de sig för att ta en tur med sina mopedbilar, epatraktor­er och vanliga mopeder. De åkte till Vada kyrka i Brottby och hängde. Vid kyrkogårde­n märkte de att det stod två män. När gänget efter ett tag bestämde sig för att åka vidare såg Izabella att en av männen tog upp sin mobil.

– En av mina kompisar har precis skaffat moppe, och han fick en liten sladd på ena hjulet när vi skulle åka. Då märker jag att en av gubbarna springer efter oss och filmar, säger Izabella.

Kompisarna åkte därifrån men händelsen irriterade Izabella och därför skrev hon ett inlägg i en lokal Facebook-

grupp. Där skriver hon bland att att det känns otrevligt att bli filmad.

”Om ni tycker jag gör något fel kom fram och prata med mig i stället”, skriver hon.

– Jag tänkte att andra ska få veta hur det känns, det brukar alltid vara tjafs mellan vuxna och ungdomar om moppebilar­na. Om en vuxen människa ser en Epa eller en mopedbil sladda någonstans så betyder det inte att alla vi gör det, säger Izabella.

Hon berättar att det näs- tan varje vecka är vuxna som blir irriterade på ungdomar som är ute och kör. Antingen blir man omkörd av någon som tutar eller pekar finger, eller så får man skulden för att man kört för fort trots att man inte har det.

– En gång när jag åkte hem vid tiotiden på kvällen var det en personbil som åkte förbi och satte fingret mot rutan mot mig, och jag tänkte bara ”vad har jag gjort?”, säger Izabella.

Efter sitt inlägg på Facebook har flera personer visat sitt stöd. I kommentare­rna står det att det är bra att hon står på sig och att hon inte ska acceptera att bli filmad när hon inte gjort något fel.

Om en vuxen människa ser en epa eller en mopedbil sladda någonstans så betyder det inte att alla vi gör det

 ??  ?? HAR TRÖTTNAT. Izabella tycker det är dåligt att vuxna dömer alla ungdomar som åker mopedbil.
HAR TRÖTTNAT. Izabella tycker det är dåligt att vuxna dömer alla ungdomar som åker mopedbil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden