Mitt i Vallentuna

Kommunen utredde inte larm om våldsam förälder

- Hege Hellström

Inspektion­en för vård och omsorg kritiserar socialnämn­den i Vallentuna för att inte ha utrett anmälninga­r som bland annat rör våld i barnfamilj. Efter det att Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) har gjort en större granskning av socialnämn­den i Vallentuna får nämnden kritik. I fyra fall har utredninga­r inte inletts – trots allvarliga uppgifter om våld. Om man inte inleder utredning i de allvarliga fallen ”riskerar nämnden att förbise eventuella behov hos barnen”, skriver IVO.

Ett av fallen rör ett barn som har en förälder som är våldsam, slåss och gett sig på barnets andra förälder. Nämnden inledde ingen utredning.

IVO har också sett brister i handläggni­ngstiden, samt att socialnämn­den gjort hembesök trots att detta kan upplevas som integritet­skränkande. En annan brist är att man tagit kontakt med andra personer innan man påbörjat en utredning – och sedan ändå inte börjat utreda.

Pratade inte med barnen

I många av de granskade fallen har nämnden låtit bli att prata med barnen, vilket är en brist. Bedömninga­rna om varför man inte ska inleda en utredning är enligt IVO alltför generella.

– Det här besöket gjordes för ett år sedan, och i och med besöket arbetade vi med rutinerna och skrev om dem en hel del. Nu får vi titta på beslutet och se om vi fick med allt när vi såg över rutinerna, säger Torbjörn Einarsson ( C), ordförande i socialnämn­den i Vallentuna. Hur kunde det hända? – Det är svårt för mig att säga, jag var ny på jobbet när granskning­en gjordes, säger Torbjörn Einarsson.

Nämnden ska svara IVO i oktober.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? KRITISERAS. Socialnämn­den får kritik av IVO.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM KRITISERAS. Socialnämn­den får kritik av IVO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden