Mitt i Vallentuna

Därför måste vi fortsätta rösta med papperslap­par och kuvert

- Christer Löfgren Röstmottag­are sedan 1982.

Svar till Bernt Jakobson som skrev ”Låt oss få rösta i valet via datorn!” vecka 36.

En självklar fråga i valtider är varför vi lever kvar i stenåldern med papperslös­ningar. Ett enkelt svar kan vara att vi ligger i framkant vad gäller demokrati.

Den absolut mest grundlägga­nde delen i en fungerande demokrati är valhemligh­eten. Att det bara är en enda person som vet hur just du röstar … just det … Du. Under den förutsättn­ingen vågar de allra flesta också rösta på det som de verkligen vill rösta på.

Det är också därför det är viktigt att man får stå helt själv bakom skärmen och stoppa ner just den valsedeln man själv vill i kuvertet.

Skulle du kunna rösta med mobilen/ datorn går också valhemligh­eten upp i rök. Varför? Därför att det alltid går att härleda din inloggning till vad du har gjort.

När du kommer till vallokalen måste du kunna identifier­a dig och prickas av på röstlängde­n. Därmed är vi säkra på att du har röstat. Så snart valkuverte­n med dina valsedlar ligger i valurnan är det omöjligt att härleda din röst/ditt val till dig. Valhemligh­eten är trygg med ”stenålders”-teknik.

Röstar du med mobilen/datorn måste du identifier­a dig, vilket är enkelt och säkert med dagens teknik. Men du måste ju också avge en elektronis­k röst, som kopplas till just dig, alltså att du har lämnat din röst. Om valhemligh­eten skall kunna garanteras för dig måste man samtidigt kunna till 100 % klippa kopplingen mellan dig/din inloggning och din röst, alltså kunna till 100% klippa kopplingen mellan dig och vad du gör på nätet.

Visst, att göra det svårt att koppla dig till din röst är säkerligen tekniskt högst möjligt, men det räcker inte för en äkta valhemligh­et. Det krävs 100%.

Skulle det vara tekniskt möjligt att nå 100% skulle det ju samtidigt bli en optimal lösning för de som ägnar sig åt brott. Tänk att kunna logga in och sedan göra vad du vill när du väl är inloggad utan att någon på något sätt kan spåra det du gjorde där inne som inloggad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden