Mitt i Vallentuna

SAHAR VILL SE FLER HJ LPANDE H NDER

En Vallentuna­fotograf har tagit bilder i en uppmärksam­mad ny bok, Stockholms natur. Här berättar hon om kärleken till naturen – och tvivlen över sin förmåga som fotograf.

- Text: Hege Hellström

S edan hon var liten har Frida Hermansson varit intressera­d av fotografi och natur.

– Jag tittade på alla naturprogr­am som jag kom över och drömde om att bli naturfilma­re. Det fanns en kärlek till natur och djur, säger fotografen Frida Hermansson.

I familjen fanns många konstnärer men själv fick hon aldrig till det när hon skulle rita och måla. Hennes pappa gav henne en kamera när hon var åtta år och som 13-åring fick hon en digital systemkame­ra.

– Då kunde jag uttrycka mig, säger Frida.

I 20-årsåldern kom tvivlen och hon slutade fotografer­a och jobbade som grafisk formgivare.

– Jag bromsade mig själv och tänkte att alla andra var mycket bättre. Men så började jag fotografer­a i jobbet och bestämde mig för att ta upp naturfotog­raferingen igen.

Fick vara lärare åt Anders Lundin

Efter olika kurser och workshops och en hel del fotografer­ing i närmiljön blev Frida Hermansson uppmanad att visa upp sina bilder.

– När jag väl vågade göra det, och skaffa en hemsida, så hände det saker.

I dag arrangerar Frida Hermansson fotoresor, bland annat till Svalbard, håller fotokurser och föredrag.

– Jag fick medverka i tv-programmet ”Mitt i Naturen” där jag skulle lära Anders Lundin att fotografer­a både bokskog och svanar, berättar Frida.

Frida Hermansson säger att det gäller att inte lyssna på de negativa rösterna utan fortsätta försöka.

– Det är otroligt hård konkurrens inom fotografer­ing, men det är bara att kämpa på, lära sig mer och marknadsfö­ra sig. Få en identitet som fotograf och sedan komma ut med bilderna.

Aktuell med bok

Så till det senaste sammanhang­et som Frida Hermansson synts i: boken ”Upplevelse­r i Stockholms natur”, som guidar till stadsnära natur i Stockholm.

– Jag har samarbetat med en av författarn­a i flera år och kunde bidra med bilder som jag redan hade från närom- rådet i Vallentuna och Bogesundsl­andet, men fick även i uppdrag att ge mig ut och ta fler bilder. Varför tror du att boken blivit så uppmärksam­mad?

– Det känns som att det finns ett behov, man vill ut i naturen för att man mår väldigt bra av den. Många har en längtan, men kanske inte vet hur enkelt det kan vara och att det kan finnas fantastisk­a platser närmre än man tror. Vilken är ditt favoritres­mål för foto?

– Svalbard är väldigt svårslaget, det är sådan otrolig vildmark – nästan inga vägar alls, man får ta sig fram med skoter eller båt. Det kan gå flera dagar innan man ser en annan båt eller människa. Svalbard är vilt, genuint och otroligt vackert. Bergen, vyerna, isen, och såklart djurlivet med isbjörnar, polarrävar, valrossar, sälar, valar och ett otroligt rikt fågelliv. Hur är det att fota ”hemmavid” efter att du varit på en sådan plats?

– Det kan vara en lika stor upplevelse, det är på olika sätt. När man åker iväg på en stor resa ska allt stämma, väder, vind, djur och natur, säger Frida.

– Fördelen med att ha ett område som Angarnssjö­ängen i sin närmiljö är att jag kan komma dit ofta, året runt. Jag kan åka dit vid ett visst ljus, skapa mina egna bilder och jobba igenom motivet. Man kan lära känna området väldigt väl.

Jag kan åka till Angarnsjön vid ett visst ljus, skapa mina egna bilder och jobba igenom motivet. Man kan lära känna området väldigt väl.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOA GÜNES ?? PÅ RESANDE FOTOFOT. Frida Hermansson fotar gärna hemma i Vallentuna – men även på Svalbard.
FOTO: MOA GÜNES PÅ RESANDE FOTOFOT. Frida Hermansson fotar gärna hemma i Vallentuna – men även på Svalbard.
 ?? FOTO: FRIDA HERMANSSON ?? Dovhjort i snö.
FOTO: FRIDA HERMANSSON Dovhjort i snö.
 ??  ?? Vilda vallentuna­bor – lekande rävungar.
Vilda vallentuna­bor – lekande rävungar.
 ??  ?? Tornfalk på spaning över Angarnssjö­ängen.
Tornfalk på spaning över Angarnssjö­ängen.
 ??  ?? Morgondimm­a över Angarnssjö­ängen.
Morgondimm­a över Angarnssjö­ängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden