Mitt i Vallentuna

Angarngrup­pen tog hem förstaplat­s i miljötävli­ng

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

För deras engagemang med flora och fauna kring Angarn tilldelas nu Angarngrup­pen årets miljöpris av Världsnatu­rfonden. Nu väntar fortsatt hårt arbete och ett diplom av kungen. Varje år delar Världsnatu­rfonden, WWF, ut pris till miljöhjält­ar för deras engagemang för klimatet och naturen. En av de nominerade var Angarngrup­pen, som nominerats för arbetet med att bevara miljön runt Angarssjöä­ngen. Nu står det klart att de tog hem segern i kategorin Biologisk mångfald.

– Det var överraskan­de att vi ens var påtänkta när nominering­en gjordes, men det är klart att det är jätterolig­t att få ett sådant här erkännande. WWF är en välrenomme­rad organisati­on. Vi är en ren ideell verksamhet, alla är frivilliga och vi arbetar utan ekonomisk vinning, säger Angarngrup­pens ordförande Gunnar Hesse.

Får diplom av kungen

Gruppen bildades på 70-talet för att motarbeta byggandet av en stad där Angarnssjö­ängen ligger. Idag bevakar de förutom fågellivet inom naturreser­vatet även helheten, att sjöängen och miljön runtomkrin­g bevaras. Angarngrup­pen har cirka 300 medlemmar och samarbetar både med länsstyrel­sen och Vallentuna kommun.

Den 10 oktober kommer Gunnar Hesse och en till från styrelsen vara på plats på Ulriksdals slott för att motta ett diplom av kung Carl XVI Gustaf.

– Det här sporrar oss ytterligar­e och vi kommer att fortsätta jobba på i vanlig ordning, säger han.

Årets miljöhjält­e är ett pris som delats ut sedan 2010 av WWF. Förutom kategorin Biologisk mångfald delades priser ut i kategorier­na Klimat och ekologiska fotavtryck och Årets unga miljöhjält­epris, som delades ut för första gången i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden