Mitt i Vallentuna

Det är svårt för vissa att rösta

- Lena Lundgren ordf. Vänsterpar­tiet Vallentuna

Vänsterpar­tiet Vallentuna undersökte under årets val tillgängli­gheten i vallokaler­na. Redan 2014 kollade vi lokalerna och hittade då vissa brister.

Rapporten om tillgängli­gheten i årets sjutton vallokaler är nu klar. Vi har använt den checklista som Myndighete­n för delaktighe­t har sammanstäl­lt. Den tar bland annat upp om lokalerna är tillgängli­ga med rullstol, om de är anpassade för synskadade, om det finns höga trösklar och om skyltarna är lätta att upptäcka och förstå.

Tyvärr kunde vi konstatera många brister, fler än 2014. Samtidigt bemöttes vi positivt av valförrätt­arna. De ändrade genast sådant som gick lätt att åtgärda, som att flytta ett bord så att det blev utrymme för en rullstol bakom en av skärmarna.

Vilka brister fanns då? Några exempel:

Skyltninge­n var dålig, med små och illa placerade skyltar. Inga anvisninga­r om ramper som låg utom synhåll från P-platsen. I Kulturhuse­t var det oklart var man skulle förtidsrös­ta ( på entréplane­t) och var den ordinarie röstningen pågick (en trappa upp). Väljare fick hänvisas till rätt lokal. Men Karlbergss­kolan utmärkte sig positivt genom att skyltarna även var försedda med blindskrif­t!

Entréerna var svårforcer­ade i vissa lokaler med höga trösklar utan avfasninga­r. Vid några fanns ingen P-plats markerad för personer med nedsatt rörelseför­måga. Dörröppnar­na fungerade inte överallt.

Ett par vallokaler hade svag belysning och i flera saknades karmstolar att sitta på medan man väntade på sin tur. Utrymmet kring skärmarna kunde vara snålt tilltaget och i ett par lokaler var röstsedlar­na svåra att nå. Gymnastiks­alar och matsalar hade en besvärlig ljudmiljö.

Det var tur att det var fint väder, eftersom ingen uppställni­ngsnyckel till entrédörra­rna fanns i Karbyskola­n, varken på framsidan eller baksidan, utan dörrarna fick bindas upp med snören!

Vi kommer att arbeta vidare med tillgängli­ghetsfrågo­rna och uppmanar valnämnden att använda checklista­n vid nästa val.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden