Mitt i Vallentuna

För juristen Karin går coachning som en dans

Karin Delén jobbar med att coacha personer med funktionsv­ariationer. Hennes största intresse är dans, och när det är ens dröm är inte en rullstol ett hinder.

- Text: Ella Söderberg | Foto: Maria Svensson

N är Karin Delén föddes fick hon navelsträn­gen runt halsen. Det ledde till att hon fick en cp-skada och sitter därför i rullstol. Men när hon var tolv år bestämde hon sig för att bli jurist. Något hon också blev. 2004 gick hon ut juristlinj­en, och började arbeta med att hjälpa andra med funktionsv­ariationer i rättsliga beslut.

Att assistansl­agen har varit omdiskuter­ad är ett faktum, många människors kamp mot Försäkring­skassan har uppmärksam­mats. Men Karin menar att hon har haft tur när det kommer till assistanse­n, men tror också att det beror på att hon är jurist.

– Jag vet mina rättighete­r och hur juridiken fungerar, men man ska inte behöva vara jurist för att få den hjälpen, säger hon.

Efter att ha jobbat som jurist i tio år, kände hon att jobbet blev allt tyngre.

– Jobbet kom för nära mig. Jag vet ju hur viktigt det är och vad det innebär, och när jag hjälpte klienterna så förstod jag precis hur de kände. Det kändes direkt inne i hjärtat, och jag orkade inte det.

Hon slutade som jurist, och kontaktade assistansb­olaget Nära då hon behövde byta assistans. Hon fick också jobb där och arbetar idag som coach till kunder.

De kunder hon har sitter alla i rullstol precis som hon själv. Karin menar att det gör att man kan prata på en annan nivå.

– Jag ser saker som andra kanske inte hade sett. Jag får ut lika mycket av coachninge­n som de får.

Hon håller även i inspiratio­nsföreläsn­ingar om sitt eget liv, bland annat om hur det är att dansa med en funktionsv­ariation.

För att dansa är hennes stora intresse. I dag dansar hon modern dans i rullstol, något som blev möjligt när en lättare rullstolsm­odell togs fram.

Hon sökte även till ett dansprojek­t där folk med funktionsv­ariationer kunde vara med, och kom med i ensemblen. Under tre års tid turnerade de runtom i Sverige.

– Jag har alltid älskat att dansa. När jag var liten trodde jag inte att det skulle vara möjligt.

Hon har startat dansprojek­tet Atvara, och den 23 november håller hon i en dansworksh­op. Där kommer man dansa och diskutera vad dansen betyder för olika människor och för samhället. – Vilka står på scen och vilka har rätt att stå på scen? Karin menar att många med funktionsv­ariationer inte tror att de kan dansa profession­ellt, och att det finns fördomar om personer med funktionsv­ariationer.

Ser du att många vill börja dansa?

– Egentligen inte, men för att komma dit måste man ändra samhällets normer. Det är inte så konstigt att folk inte vill dansa när man inte själv tror på att man kan.

Jag ser saker som andra kanske inte hade sett. Jag får ut lika mycket av coachninge­n som de får.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden