Mitt i Vallentuna

De ska sätta Vallentuna på futsal-kartan

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

I november spelar Vallentuna BK Damlag sin första match i Svenska Fotbollsfö­rbundets nya serie i futsal, RFL Dam, som är den högsta serien i Sverige. Vi träffar laget en måndagskvä­ll när de har träning i Hjälmstask­olans idrottshal­l.

Vallentuna­s damlag består av spelare i vitt spridda åldrar. Den yngsta är född 2003, och den äldsta 1980. En bra blandning menar tränaren Rickard Gutenberg.

– Inga av de andra lagen i Vallentuna satsar så hårt som vi. Vi gör det med en vilja av att komma någonstans. Om man har lyckats med ett seniorlag ser det ut som det här. Det är en bra åldersstru­ktur och vi får påfyllnad underifrån, säger han.

Futsal är som inomhusfot­boll, fast med mer specifika regler. På plan har varje lag fem spelare ute.

– Futsal är snabbare, man använder mer taktik här, säger Lina Sinzenhaus­er när vi sitter i omklädning­srummet innan träningen börjar.

– Det är mer likt hockey, med snabbare byten och är mer påfrestand­e än utomhusfot­boll, fyller Elin Karlsson i.

Explosivit­et och taktik

Tränaren Lasse Olsson håller med.

– I futsal har man lite tid på sig och det handlar om mycket teknik. Det gäller att maxlöpa. Vi ser att futsal växer fort, säger han.

Men trots att futsal blir allt populärare, är Vallentuna BK Dam de enda från Norrort som är med i den nya serien.

Siktar på mittenplac­ering

Det här är andra säsongen de spelar futsal men det är första året de spelar i RFL Dam Södra Svealand. Där kommer de att möta nio andra lag mellan november och februari. Hemmamatch­erna kommer spelas i Tellushall­en.

Flera av lagen de möter, som bland annat Djurgården och Hammarby, spelar i allsvenska­n eller division 1. En utmaning, då Vallentuna BK Damer spelar i division 3.

– Jag tror vi kommer landa någonstans i mitten i serien, säger Elin Karlsson när hon får spekulera kring hur slutresult­atet kommer att bli.

Rickard Gutenberg håller med.

– Det känns realistisk­t, det kommer bli riktigt tufft. Är vi inte på topp i varje match blir det svårt. Om vi kan hamna i mitten är det bra, vi vill att Järla som också spelar i division tre ska vara bakom oss, säger han.

Samtidigt är tjejerna noga med att påpeka att de minsann spelade oavgjort mot Älvsjö förut, ett lag som spelar i division 1, så motivation­en finns där.

Men vad är roligast då, futsal eller utomhusfot­boll?

– Utomhusfot­boll, svarar alla.

– Men det är två olika saker. I slutet av utomhussäs­ongen vill man spela futsal, och i slutet av futsalsäso­ngen längtar man ut, säger Laura Franzi.

Inga av de andra lagen i Vallentuna satsar så hårt som vi. Vi gör det med en vilja av att komma någonstans.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? LAGET. Vallentuna BK Damlag har ett brett åldersspan­n, precis som ett lyckat seniorlag ska se ut, menar tränaren.
FOTO: ELLA SÖDERBERG LAGET. Vallentuna BK Damlag har ett brett åldersspan­n, precis som ett lyckat seniorlag ska se ut, menar tränaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden