Mitt i Vallentuna

Man måste bryta mönstret, det är nu eller aldrig. Det gäller att engagera sig som förälder.

Ordningsva­kten Roger Bärlund tycker att stöket i centrum har gått över styr. Nu vädjar han till föräldrar att ta sitt ansvar.

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

På eftermidda­gar och kvällar blir det en del stök i Vallentuna Centrum och på kulturhuse­t. Något som har gått över gränsen, anser ordningsva­kten Roger Bärlund.

Roger Bärlund, som bland annat arbetar i Vallentuna centrum, har fått nog av stök där. Därför bestämde han sig för att skriva ett inlägg i Facebookgr­uppen ”Nytt i Vallentuna” om hur föräldrarn­a till stökiga ungdomar måste ta sitt ansvar. Inlägget har fått över 350 gilla-markeringa­r och många kommentare­r. Syftet med inlägget är att skapa en debatt.

– Det som kan verka som bagateller nu kan leda till värre saker, och då är det försent att åtgärda det. Föräldrarn­a måste ta sitt ansvar. Det finns några nattvandra­re, men var är resten av dem? säger han.

”Har blivit värre”

Roger berättar att det rör sig om 10 till 15 ungdomar mellan 14 och 17 år som skränar och skriker i centrum. Folk som går förbi blir skrämda och har kommit fram till ho- nom och berättat att de känt sig rädda.

– Vi försöker att få dem att dämpa tonen, men då kommer det här bittra språket fram. Det är ett vulgärt språk och det är skrämmande för att vara en 14-åring, menar Roger.

Roger har arbetat som ordningsva­kt i över 30 år, och menar att attityden ungdomar har mot vuxna har blivit värre med tiden.

– Jag har jobbat i tunnelbana­n förut och sett mycket. Man tycker att det bara är bus nu, men jag har sett åt vilket håll det leder. Vi kan inte vänta, det måste göras nu. Men vi har inte resurser som krävs, därför måste vi få hjälp från föräldrarn­a.

Vad säger ungdomarna när ni frågar vad de gör i centrum?

– Ungefär ” vad har du med det att göra?”.

Förra veckan var det så pass stökigt att polis fick tillkallas till platsen. Ordningsva­kter har inte rätt att kräva legitimati­on, något som polisen kan. Men Roger menar att ungdomarna till och med hade värre attityd mot polisen.

– Respekten för andra människor finns inte. Även om det rör sig om grupptryck är det inte en ursäkt till att bete sig illa.

Måste bryta mönstret

Roger anser att kommun, föräldrar och myndighete­r måste enas för att fånga upp dessa ungdomar. Annars blir nästa steg alkohol och narkotika.

– Man måste bryta mönstret, det är nu eller aldrig. Det gäller att engagera sig som förälder.

Samtidigt menar Roger att det finns kommuner som är betydligt värre. Han är själv uppvuxen i Vallentuna och vill även påpeka att de allra flesta ungdomar är trevliga.

– Det här rör sig om 10 till 15 ungdomar som vi vill nå fram till. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt, kan man ändra en av dem är min dag gjord, säger han.

Han är nöjd med att inlägget på Facebook har fått så många reaktioner.

– Nu vet jag att folk har läst det och kan ta till sig. Det är synd att vi behövs, men vi är här för att hjälpa, inte stjälpa.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? FÅTT NOG. Roger Bärlund menar att föräldrar till ungdomar som stökar i centrum måste engagera sig mer.
FOTO: ELLA SÖDERBERG FÅTT NOG. Roger Bärlund menar att föräldrar till ungdomar som stökar i centrum måste engagera sig mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden