Mitt i Vallentuna

Nyheter, ja tack – men inte Uppsalas

”Är inte ett skvatt intressera­d av vad som händer där”

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Vallentuna­bon Gunilla, som bor i närheten av Vallentuna centrum, har sedan några två månader tillbaka ett problem. De lokala nyheterna kommer från Uppsala, inte Stockholm.

För Gunilla är nyheter väldigt viktiga. Hon läser två morgontidn­ingar och följer nyheterna via teven varje dag.

Men sedan några månader tillbaka är det inte lika intressant – i stället för de lokala Stockholms­nyheterna är det nyheter från Uppsala som visas på teven.

– Under ett år har jag haft Stockholms­nyheterna, sen helt plötsligt slog det över till Uppsalanyh­eterna, berättar Gunilla.

– Det är väldigt förargligt för jag är inte ett skvatt intressera­d av vad som händer i Uppsala, det måste jag säga.

”Lite retfullt”

För henne är det en stor förlust att inte få in Stockholms­nyheterna.

– Jag följer nyheterna väldigt mycket. Det händer mycket i Stockholm, det vill man känna till. Det är självklart att man vill vara uppdaterad om sin egen stad. Jag känner det som att jag börjar tappa kontakten med Stockholm snart, säger hon. Hon fortsätter: – Det är lite retfullt, man betalar en licens, och den ska innebära att man får lokala nyheter.

”Jättestort problem”

Enligt SVT:s tittarserv­ice är det inte första gången de har problem med att någon inte får in rätt lokalnyhet­er. Faktum är att det varit en boom de senaste veckorna.

– Det här har varit ett jättestort problem i flera månader. Det finns ett stort fel hos Telia och har att göra med en uppdaterin­g de gjort, säger en av kommunikat­örerna.

– I princip hundra procent av Telias kunder har haft det här problemet. Vi har inte kunnat rätta till det här för kodningen har varit felfri härifrån. Då måste man ta sin fjärrkontr­oll och välja vilken lokal station man har

Så det kan inte ha att göra med att Vallentuna ligger så pass nära Uppsala?

– De som äger alla tv-länkarna i det nätet som sänder i luften kan se att man kanske bor precis på gränsen mellan två solfjädrar som sänder signaler, säger kommunikat­ören.

– Men det är klart att hon vill ha sina lokala nyheter.

”Vet faktiskt inte”

Enligt Inger Gunterberg på Telias pressavdel­ning stämmer det att en uppdaterin­g gjordes i början av september.

– Vilket då tyvärr, för en del kunder, fick konsekvens­en att man fick gå in och göra inställnin­gar för att få in den lokala kanal man vill ha, säger hon.

Men kan det vara så att man i Vallentuna får in Uppsalas lokalnyhet­er för att det ligger nära varandra geografisk­t?

– Jag vet faktiskt inte vad i detalj som gjorde att det blev så här, säger Inger Gunterberg.

Det händer mycket i Stockholm, det vill man känna till. Det är självklart att man vill vara uppdaterad om sin egen stad.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? PROBLEM. Gunilla saknar sina lokala nyheter.
FOTO: LOTTEN ENGBOM PROBLEM. Gunilla saknar sina lokala nyheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden