Mitt i Vallentuna

Vallentuna­bon räddade rådjur – ”låg och ryckte”

- Lotten Engbom

I onsdags skulle Suvi Räsänen på Wreta Gård i Markim ut och kolla en stolpe i en hage. Då inleddes ett räddningsp­ådrag av ett rådjur.

I en hage hittade Suvi Räsänen ett rådjur som trasslat in sig och inte kunde komma loss.

– Jag skulle bara gå ut och titta vad det var för fel på staketet och då satt han fast. Han hade hoppat över och fastnat med hornen, säger Suvi Räsänen.

– Han låg och ryckte. Jag var inte säker på att han levde först. Man får lite adrenalinp­åslag, även om jag är ganska lugn av mig.

Hon insåg sedan att djuret blivit paralysera­t av skräck.

– Som tur var hade jag dragit ur strömmen, men han måste ha fått några stötar men jag tror inte att han legat så länge, säger hon.

Väldigt stolta

Suvi och en tjej som arbetar i stallet ringde grannar för att kolla om det fanns någon jägare, om det skulle vilja sig så illa, men ingen var hemma.

– Jag och min stalltjej tog med en tång ut. Till slut när han fattade vad vi ville så stod han still och då lyckades vi knyta loss alltihopa till slut. Han var väldigt tålmodig.

Hon tror att rådjuret förstod att han skulle få hjälp.

– Ja, det tror jag faktiskt. Annars skulle han nog ha sprungit iväg.

När djuret väl var loss tog det en stund innan rådjuret förstod att han kunde springa iväg.

– Han stod kvar men sen när jag petade lite på honom stack han i väg på en gång, så det såg inte ut att vara något fel på honom, säger Suvi. Hur känns det för er nu då? – Vi känner oss väldigt duktiga och stolta nu, det känns väldigt bra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Suvi Räsänen hjälpte det djur som trasslat in sig och fastnat.
FOTO: PRIVAT Suvi Räsänen hjälpte det djur som trasslat in sig och fastnat.
 ??  ?? HJÄLTEN.
HJÄLTEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden