Mitt i Vallentuna

Så kan du känna historiens vingslag vid Markim kyrka

- Hege Hellström

Nu går det att kliva bakåt i historien vid Markims kyrka. En ny plattform ska göra dåtiden levande genom att skicka ljud, film och text till mobilen.

Människor har bott i socknarna Markim och Orkesta i minst fyra tusen år. Men hur var livet för dessa människor? Med hjälp av GPS-funktion i mobilen, via kommunens hemsida, kan man nu uppleva historien vid Markim kyrka, enligt kommunen som satsat på det här pilotproje­ktet.

– Just nu är det vid Mar- kim kyrka, men det är tänkt att täcka åtta platser i socknarna, säger Mir Grebäck von Melen, kommunikat­ör i Vallentuna kommun.

Ljud, film och text kommer till mobilen för att skapa en känsla av vad som hänt just där.

Vid Markim kyrka berättas vad som fanns där före kyrkan byggdes, och hur det gick till när kyrkan byggdes.

– Även vår egen kändis Estrid Sigfastsdo­tter, en av 1000-talets mäktigaste kvinnor, är med på ett hörn, säger kommunanti­kvarie Isa Lindqvist.

Åtta nya skyltar har place- rats ut i landskapet. De utvalda platserna berör stora och små sammanhang i samhället, landskapet­s förändring­ar och människor under olika tider.

– Med hjälp av skyltarna, platsens egna förutsättn­ingar och ljudupplev­elsen hoppas vi att fler får upp ögonen för vilken rik historia vi har här i Vallentuna, säger Mir Grebäck von Melen.

Förhoppnin­gen är att inslaget ska komma på flera platser i kommunen.

– En dröm är att ha funktionen vid Roslagsled­en, säger Mir Grebäck von Melen.

 ?? FOTO: VALLENTUNA KOMMUN ?? UPPKOPPLAT. Vid Markim kyrka tar tekniken en med till forna tider. Fritidskon­sulenten IdaMaria Hallberg testar.
FOTO: VALLENTUNA KOMMUN UPPKOPPLAT. Vid Markim kyrka tar tekniken en med till forna tider. Fritidskon­sulenten IdaMaria Hallberg testar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden