Mitt i Vallentuna

Rutinerad biblioteka­rie om Vallentuna­s utveckling

I 17 år har Anna Bergström jobbat på Vallentuna bibliotek. Hon har sett hur det utvecklats och hur viktigt det är att alla får ta del av kulturen.

- Text: Ella Söderberg | Foto: Maria Svensson

Det är trivsamt, ljust och trevligt, besökarna uppskattar det.

Sedan biblioteke­t i Vallentuna flyttade in i det nya Kulturhuse­t 2012, har det blivit en helt annan miljö att vistas i. Det menar Anna Bergström, biblioteka­rie med IT-ansvar och kommunikat­ionsfrågor på Vallentuna bibliotek.

– I det förra biblioteke­t började det bli väldigt trångt i hyllorna. Nu är det mer plats i hyllorna för bokskyltni­ng, det är trivsamt, ljust och trevligt, besökarna uppskattar det. Fler målgrupper får plats, här sitter exempelvis egenföreta­gare och studenter.

På biblioteke­t vill man nå hela Vallentuna, med sagostunde­r för de minsta, datorträni­ng och språkcafé.

– Det är även vanligt med ljudböcker, vilket är bra, fler ska kunna få ta del av och delta i det kulturella samtalet genom olika medier, det är viktigt att alla får samma rättighete­r till det, säger Anna Bergström.

Jobbet som biblioteka­rie fick hon 2001, direkt efter universite­tsstudiern­a.

– Jag har lärt mig otroligt mycket, och det är så kul att få vara med på den här resan. Man träffar så mycket människor och det finns många anledninga­r till att jobba på ett bibliotek.

I somras fick biblioteke­t 750 000 kronor i bidrag av Kulturråde­t för att kunna bredda verksamhet­en. Anna berättar att man just nu arbetar på ett projekt för att komma ut till fler platser i kommunen.

– Vi vill nå ut till fler kommuninvå­nare, och det kommer bland annat röra sig om demokratif­rågor och ungdomar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden