Mitt i Vallentuna

Kvinna utan LSS-bostad i två år

- Lotten Engbom lotten.engbom@direktpres­s.se

En Vallentuna­bo har väntat på en plats på en gruppbosta­d i snart två år. Oskäligt anser Inspektion­en för vård och omsorg som nu begär att kommunen ska betala en miljon kronor i straffavgi­ft.

Det var i november 2016 som det beslutades att en Vallentuna­bo hade rätt till boende i gruppbosta­d enligt LSS.

Vid tre tillfällen under 2017 erbjöd kommunen kvinnan bostad i andra närliggand­e kommuner. Hon och hennes anhöriga har dock tackat nej till dessa boenden, bland annat på grund av avstånd och bostadens skick.

13 juni i år fick hon också ett erbjudande om ett boende i Upplands Väsby.

Ivo anser att dessa erbju- danden inte är förenliga med kvinnans önskemål, att få bo kvar i hemkommune­n Vallentuna. Brist på socionomer Socialnämn­den i Vallentuna har angett att ett av skälen till att det dragit ut på tiden är att det saknas lediga bostäder inom kommunens egen regi.

”På grund av det senaste årens nationella brist på socionomer/LSS-handläggar­e har enheten trots kontinuerl­ig rekryterin­g varit underbeman­nade en längre tid. Det har påverkat kommunens möjlighet att leta och hitta lämpliga bostäder”, står det i en ansökan till förvaltnin­gsrätten.

Ivo yrkar nu att förvaltnin­gsrätten ålägger Vallentuna kommun att betala en straffavgi­ft på 82 500 kronor i månaden, från november

Är det så att vi inte gjort rätt i från så ska vi såklart betala skadestånd­et.

2016. Den särskilda avgiften kan fastställa­s till högst en miljon kronor, vilket alltså blir fallet för Vallentuna kommun.

Tänker överklaga

David Gyllenstrå­le, socialchef i Vallentuna, säger att kommunen tänker överklaga beslutet.

– Vi anser inte att vi ska behöva betala ett så stort vite. Men vi gör en utredning som ska bedöma om vi har felat eller inte. Är det så att vi inte gjort rätt i från oss så ska vi såklart betala skadestånd­et.

– Då måste vi också lära från det här och se till att det inte sker igen.

Är det fortfarand­e problem att hitta socionomer och LSS-handläggar­e?

– Rent generellt är det en utmaning för alla kommuner, särskilt att hitta erfarna socionomer. Vi ser också att det är en extra utmaning inom LSS, för det är ett komplext område med stor variation.

– Men vi har en god bemanning på vår LSS-enhet, den är inte fulltalig, men vi jobbar väldigt intensivt med att följa upp tidigare ärenden.

David Gyllenstrå­le påpekar att LSS-enheten haft problem att rekrytera i flera år.

– Har det varit brist på personal är det såklart mycket som släpar och som läggs på nuvarande personal, säger han.

 ??  ?? STRAFFAVGI­FT. Ivo yrkar på att kommunen ska betala 82 500 kronor i månaden från november 2016.
STRAFFAVGI­FT. Ivo yrkar på att kommunen ska betala 82 500 kronor i månaden från november 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden