Mitt i Vallentuna

Kommunen JO-anmäls för hanteringe­n av Ama

- Hege Hellström Lotten Engbom

En utredning om Arbetsmark­nadsavdeln­ingen är daterad 13 augusti 2018. Trots detta har inte handlingen upprättats – något som gör att journalist­er och andra inte kunnat granska innehållet. Nu är kommunen JO-anmäld. Vallentuna kommun har gjort fel när de beslutade om nedläggnin­gen av Arbetsmark­nadsavdeln­ingen, det anser ett par personer som JO-anmält kommunen.

En av dem som står bakom JO-anmälan är Solnabon Roger Syrén, som tidigare arbetat för Socialdemo­kraterna. Han anser att kommunledn­ingen mörkade underlaget i ärendet.

– Det betyder att i alla fall vissa folkvalda inte hade tillgång till viktig informatio­n. De kunde inte ta sitt ansvar, och då är inte en beredning gjord som kommunlage­n säger att man ska göra, säger han.

Är förbannad

Han bestämde sig för att göra anmälan och nu hoppas han att JO ska titta på fallet.

– Det är så illa hanterat. Jag blir förbannad över att folkvalda inte får möjlighet att ta ansvar inför viktiga beslut, säger Roger Syrén.

Vallentuna Nyheter bad för två veckor sedan en anställd på kommunen om att få ta del av den utredning som Allianspol­itikerna hänvisade till när de blev intervjuad­e om nedläggnin­gen.

Svaret till oss blev ”Det finns ingen utredning, det finns bara arbetsmate­rial”. Det innebär att den som vill veta vad som står i utredninge­n inte får göra det.

”Digert arbete”

Vallentuna Nyheter bad därefter kommundire­ktör Victor Kilén om att få ta del av utredninge­n. Klockan 11 dagen därpå blev den allmän handling. På utredninge­n står dock ett annat datum: 13 augusti 2018. Vallentuna Nyheter ringde upp Victor Kilén. Varför har inte handlingen blivit allmän tidigare?

– Det har tagit tid att ta fram utredninge­n. Det var inte så lätt att få tag i uppgifter ska jag säga dig. Det ligger digert arbete bakom. Den var på väg upp till kommunstyr­elsen men den drogs tillbaka för att man behövde göra ärendebere­dning, säger Victor Kilén. Ska det behövas en journalist ringer för att ni ska upprätta handlingen?

– Haha, det var inte för att du ringde om du trodde det. Det är för kommunfull­mäktige ska ta beslut nästnästa måndag, (Läs: den 12 november), säger Victor Kilén.

Henrik Kelfve, kommunikat­ionschef, berättar att kommunen ännu inte blivit kontaktade av JO. Däremot har de tagit del av anmälan via sociala medier.

– Vi har läst den och bedömt den. Generellt finns det ingenting i den anmälan som egentligen är korrekt. Den är snarare att ses som en politisk debattarti­kel. Generellt är att man i två av de här punkterna ska JO-anmäla kommunstyr­elsens ordförande. Och man kan inte JO-anmäla en kommunpoli­tiker, säger han.

Hur besvarar du den kritik som riktats mot er, att ni skulle ha mörklagt utredninge­n?

– Det har man inte alls gjort. Att hävda att den skulle vara mörkad, det förstår jag inte alls. Det är väl få saker som fått sådan spridning som denna. Hanteringe­n har gått till enligt konstens alla regler.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? Per-Arne, Sven-Arne, Monica och de andra som arbetar på Ama förlorar nu sina jobb.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM Per-Arne, Sven-Arne, Monica och de andra som arbetar på Ama förlorar nu sina jobb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden