Mitt i Vallentuna

Kritiserad­e planer för Kårsta görs om

Boende har varit starkt kritiska mot planerna på nybyggnati­on i Kårsta. Efter protester i höstas drogs detaljplan­en tillbaka – och nu ska den tas upp igen för att göras om.

- Lisa Halldén 073-600 69 39 lisa.hallden@direktpres­s.se

Det finns många tankar och idéer om hur samhället ska utvecklas i framtiden.

I höstas var det krismöte om planerna för Kårsta - något som ledde till att detaljplan­en drogs tillbaka. Nu ska en ny plan utformas.

Detaljplan­en gick ut på samråd i somras och möttes av stora protester. Ett nytt möte hölls och redan då lovade kommunen att backa.

I höstas stoppades planerna. Då hade Kårstabor riktat skarp kritik mot att de skulle betala mellan 82 000 kronor och 329 000 kronor per tomt för nya vägar, som flera boende ansåg skulle förstöra bykänslan i området, samt nya villor och radhus. Till det skulle en kostnad på nära 400 000 kronor per hushåll tillkomma för nytt vatten och avlopp.

– Jag tycker att vi borde ha låtit dialogen gå före, samrådet borde ha varit annorlunda. Det är för mycket saker i den här planen som inte är gjorda på rätt sätt eller tillräckli­gt genomlysta. Det finns saker som är fel och orimliga. I och med det och att reaktioner­na varit så starka så måste vi göra om, sa kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M) till Vallentuna Nyheter då. En enig allians Nu har kommunstyr­elsens plan- och miljöutsko­tt klubbat att en ny fördjupad översiktsp­lan ska tas fram för Kårsta. Det var Ylva Mozis (L) som yrkade på beslutet på sammanträd­et 22 januari, backad av en enig allians.

– I den dialogen som vi har haft med Kårstaborn­a är det tydligt att man vill påverka sin bygd. Det finns många tankar och idéer om hur samhället ska utvecklas i framtiden. Vi vill ta ett samlat grepp kring hela Kårsta, säger hon. Medborgard­ialog istället Den detaljplan som var på samråd kommer inte gå vidare utan istället ska Kårstaborn­a bjudas in till medborgard­ialog inom ramen för den fördjupade översiktsp­lanen för Kårsta.

– Den exakta formen för dessa och när det kommer ske, det är alltför tidigt att säga, säger Ylva Mozis.

På sammanträd­et klubbades också att Roslagsvat­ten ska genomföra utbyggnade­n av vatten och avlopp på Kårevägen utan att invänta detaljplan.

– Där har vi en problemati­sk avloppssit­uation att lösa och det blir Roslagsvat­ten som gör detta, säger Ylva Mozis.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? UPPRÖRT. Planerna väckte starka protester bland boende.
FOTO: MARIA SVENSSON UPPRÖRT. Planerna väckte starka protester bland boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden