Mitt i Vallentuna

KICKAR IGANG

Snart öppnar Norrorts nya fotbollsme­cka.

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Fotbollen är ganska konservati­v, och vi utmanar en del normer om vad fotboll är.

Fotboll är inte bara en fysisk sport – utan också en teknisk sport. Det menar skaparna bakom Danderyds nya fotbollssa­tsning: Supercente­r.

Två fotbollsfa­ntaster filar nu på de sista detaljerna nere i det som var Lek och bus lokaler under Ikea i Enebyängen. Det är Ola Larsson med ett förflutet som elitfotbol­lsspelare och teknisk direktör för Hammarby och fotbollsnö­rden och affärsmann­en Jesper Broström som kommit på det nya konceptet Supercente­r.

– Det började med att vi skapade två appar, en för tränare och en för spelare, med en viss estetik och fotbollsme­todik. Nu tar vi den fotbollsme­todiken och estetiken vidare till Supercente­r, berättar Ola.

Inglasade småplaner

Och det är verkligen inte som man tänker sig fotboll – grönt och soligt. Nej, här är det svart konstgräs, glas och neonlysrör.

– Man ska känna sig som ett proffs när man lirar här, säger Ola.

Planerna är små, 11 gånger 23 meter, med glas runt omkring.

– Om man ser fotboll som en individuel­l idrott, där man tränar teknik, behöver man inte så mycket utrymme. Man kan träna allt utom målvaktsut­sparkar, säger Ola.

Ska locka fler

Tanken är också att Supercente­r ska få fler att söka sig till – och stanna kvar i – fotbollen. Jesper Broström tror att platsbrist­en på länets fotbollspl­aner gör att ungdomar väljer att sluta spela.

– Och så blir de stillasitt­ande. Vi vill se barn i rörelse, säger Jesper.

Här är det meningen att fotbollsla­g ska kunna komma med egen tränare, kompisgrup­per kan hyra en plan och Supercente­rs egna tränare finns också på plats för individuel­l träning, gruppträni­ng eller lagträning.

– Men vi ska också ha fotbollssk­ola, fotbollsfr­itids och fotbollska­las, säger Jesper.

För de äldre kommer det att finnas gåfotboll. Och för teknikfrea­ken finns en vägg med lampor som tänds, där bollen ska sättas. En rund ring kallas ”icon ring”, och även där ska man släcka lampor.

– Då tränar man även speluppfat­tning, förklarar Ola.

Centret öppnar inom två till tre veckor.

– Fotbollen är ganska konservati­v, och vi utmanar en del normer om vad fotboll är. Vi vill utveckla fotbollen och hoppas att det här ska gå så bra att vi kan öppna fler center och på så sätt göra fotbollen tillgängli­g för fler, säger Jesper.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? PLANENLIGT. Ola Larsson och Jesper Broström testar planen inför öppningen, som sker inom några veckor.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM PLANENLIGT. Ola Larsson och Jesper Broström testar planen inför öppningen, som sker inom några veckor.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? EN RIKTIG LIRARE. Ola Larsson har ett förflutet som proffs, och nu vill han utveckla fotbollen.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM EN RIKTIG LIRARE. Ola Larsson har ett förflutet som proffs, och nu vill han utveckla fotbollen.
 ?? FOTO: PONTUS JOHANSSON ?? TEKNIKFREA­KS. Bakom Ola Larsson och Jesper Broström syns väggen där man övar målskytte.
FOTO: PONTUS JOHANSSON TEKNIKFREA­KS. Bakom Ola Larsson och Jesper Broström syns väggen där man övar målskytte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden