Mitt i Vallentuna

Vallentuna vill få fler tjejer att idrotta

- Emma Thimgren norrort@direktpres­s.se

Jag tror att man har väldigt stora möjlighete­r att erbjuda aktivitete­r till tjejer men man har inte rätt kanaler.

Siffror från Riksidrott­sförbundet visar stora skillnader mellan killar och tjejer i Vallentuna, när det kommer till föreningsb­idrag. Så här vill politikern­a se till att fler tjejer hittar idrotten.

Förra veckan rapportera­de P4 Stockholm om nya siffror som Riksidrott­sförbundet tagit fram för deras räkning. Bland annat visar siffrorna att det är mer än dubbelt så vanligt att killar håller på med föreningsi­drott som tjejer.

De visar också att endast en tredjedel av bidragspen­garna går till tjejer i Vallentuna. Något kommunen dock menar inte riktigt är rättvist.

Vad som inte syns i statistike­n är att utöver det statliga bidraget från Riksidrott­sförbundet kan föreningar också söka bidrag direkt från kommunen. Det är därmed inte säkert att alla föreningar sö- ker båda bidragen, även om det är möjligt.

Siffror som Vallentuna själva tagit fram över sina egna bidrag visar att fördelning­en mellan tjejer och killar låg på 40-60 förra året. En siffra som hållit i sig de senaste tre åren.

– Det är en stor slagsida, men riktigt så illa är det inte som Riksidrott­sförbundet­s siff ror. Men det är fortfarand­e inte bra, och det är en fråga vi kämpat med i många år, säger Lars Carlsson (C), ordförande i Vallentuna­s fritidsnäm­nd.

Efterlyser kartläggni­ng

Ylva Mozis, gruppledar­e för Liberalern­a i Vallentuna, tycker att det är hög tid att man tar itu med frågan på riktigt. Hon vill att man inleder en kartläggni­ng över hur mycket pengar och resurser som läggs på tjejers och killars fritid.

– Det är viktigt att man jobbar med att locka fler tjejer till idrotten. Det är ett problem om tjejer rör på sig mindre, då de får sämre hälsa, både psykiskt och fysiskt, säger hon.

Lars Carlsson tror också att det finns andra parametrar i statistike­n som gör den orättvis. Han menar att många tjejer sysslar med spontanidr­ott som gym och ofta tränar ensamma, alltså träning som inte hör till föreningar och därmed inte fångas upp i statistike­n.

– Jag tror att man har väldigt stora möjlighete­r att erbjuda aktivitete­r till tjejer men man har inte rätt kanaler, säger Lars Carlsson.

Han tror att det skulle bli lättare att få in fler unga tjejer i idrotten med fler ungdomsgår­dar.

– Fritidsför­valtningen har bra personal som kan ge informatio­n om vilka aktivitete­r som finns tillgängli­ga, säger Lars Carlsson.

Ska satsa på spontanidr­ott

Kommunen kommer också satsa på att förbättra tillgängli­gheten för spontanidr­ott, till exempel på kommunens utegym.

– En sak som är viktig är att man känner sig säker, att utegymmen och elljusspår­en är väl belysta och att vi lägger de där folk rör sig så att man inte känner sig otrygg med att ta sig dit, säger Lars Carlsson.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? TAPPAR FLICKORNA. Kommunen vill få idrottande­t mer jämlikt i Vallentuna.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON TAPPAR FLICKORNA. Kommunen vill få idrottande­t mer jämlikt i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden