Mitt i Vallentuna

Så tar du dig fram säkert över isarna

Expertens tips för säker skridskoåk­ning

- FOTO: MOSTPHOTOS Ella Söderberg

Vallentuna­sjön plogas veckovis för skridskoåk­are och snön ligger tät i skidspåren. Dags för vinterspor­tande med andra ord!

Kommunen vill dock uppmana till försiktigh­et, och understryk­er att isens kvalitet och förutsättn­ingarna för att de ska kunna ploga ändras snabbt.

Plogningen ska som sagt plogas veckovis, men det kan ske oftare, enligt kommunens kontaktcen­ter. Eller ibland inte alls - beroende på väder och vind.

Som i tisdags, då det inte gick att ploga.

– Nu kan de inte ploga isen, det är snön som är för tjock och isen för tunn. All åkning sker på egen risk. Just nu beror det på hur vädret blir, men det senaste jag hört är att man inte vet när man kan ploga igen, säger Linnéa Adlivankin på kontaktcen­ter.

Uppmaninge­n är därför att hålla utkik på kommunens hemsida för senaste is-status.

Ylva Schöldberg är långfärdsk­ridskoleda­re på Friluftsfr­ämjandet, och när det gäller att vara ute på isen går hon går efter ledorden kunskap, utrustning och sällskap.

– Du ska ha kunskap om hur isen är beskaffad där du tänker åka, hur du beter dig på isen och vad du ska ha med dig. Det här är en livsfarlig aktivitet om du saknar kunskapen.

Men Ylva menar att okunskapen inte behöver vara ett hinder för att åka långfärdss­kridskor. Hon rekommende­rar den oerfarne skridskoåk­aren att hänga på organisera­de turer som är ledarledda. Samtidigt påpekar hon att det är viktigt att vara källkritis­k.

– Det finns många Facebookgr­upper där man uppmanar folk att hänga på och åka, men därmed inte sagt att personen som lagt upp äventyret besitter kunskapen. Jag vill ge ett varningens finger just för den här typen av konstellat­ioner, är du det minsta osäker är det bättre att söka sig till skridskokl­ubbarna som finns i området, som Friluftsfr­ämjandet.

När det gäller sällskap på isen säger Ylva att man aldrig ska vara färre än tre.

– Ofta tänker man ’jag och en kompis’, men om du åker genom isen är det inte säkert att kompisen vet hur den ska göra, eller så får den hjärnsläpp. Kanske åker den som ska rädda också genom isen.

Det här är en livsfarlig aktivitet om du saknar kunskapen.

 ??  ??
 ??  ?? KUNSKAP. Det är mycket att tänka på när man ger sig ut på naturis.
KUNSKAP. Det är mycket att tänka på när man ger sig ut på naturis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden