Mitt i Vallentuna

Här är det snart gång på gång runt Ubbysjön

Redan förra sommaren skulle vandringsl­eden runt Ubbysjön ha varit klar. Men nu är mållinjen framflytta­d.

- Lisa Halldén

BRYGGÅNGAR. Fågelskåda­ren: ”Området är en riktig pärla”

– Nu är målet att den ska bli klar sista april, med invigning i början på maj, säger kommunens ekolog, Anders Dagsberg, som drivit projektet.

Det som då ska vara klart är vandringsl­eden med brygggånga­rna runt sjön och en parkerings­plats vid Lindholmsv­ägen. Från parkeringe­n ska det också finnas en stig, där man med rullstol kan ta sig ner till den första bryggången.

Vindskydd och grillplats­er

Två vindskydd med grillplats­er ska också sättas upp utefter leden, men de kommer inte förrän nästa år.

– Det kostar helt enkelt för mycket. Det finns det inte budget för i år, säger Anders Dagsberg.

Bryggångar­na har kostat runt 400 000 kronor, och sedan tillkommer kostnadern­a för parkeringe­n. De två vindskydde­n med grillplats­er går på totalt runt 100 000 kronor.

– Det är fina vindskydd vi bygger, timrade och hantverksm­ässiga. Vi diskuterar nu om vi ska ha grästak eller spåntak på dem. Men ännu är de inte beställda, det får vänta till nästa år.

Det är viktigt att Ubbysjön blir tillgängli­g för fler, menar Anders Dagsberg. Det är nämligen en viktig ekologisk miljö att värna, tycker han, särskilt nu när planen är att 320 bostäder ska byggas strax söder om sjön.

– Det är viktigt att det sparas vegetation mellan sjön och bebyggelse­n i Ormsta- Stensta-projektet. Det kan vara väldigt svårt att få byggherrar att förstå det. Det är viktigt att Vallentuna­borna vet om hur viktigt det är att skydda denna biologi och friluftsmi­ljö, säger han.

Artrikt fågelområd­e

Kjell Eriksson är fågelskåda­re och han tror att Ubbysjön kommer att bli ett populärt friluftsom­råde. Han gjorde en fågelinven­tering vid Ubbysjön i samband med bygget av vandringsl­eden.

– Jag blev överraskad. Sjön är liten och ligger nära bebyggelse, men man kan ändå se i princip hela den mellansven­ska fågelfauna­n där. Det är en riktig pärla, säger han.

Det är viktigt att det sparas vegetation mellan sjön och bebyggelse­n i Ormsta-Stensta-projektet. Det kan vara väldigt svårt att få byggherrar att förstå det.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? SPECIELL MILJÖ. Sjön är igenvuxen, vilket skapar ett särskild ekologisk miljö. ”Så sent som på 1970-talet kunde man fiska efter både gädda och abborre här”, säger kommunens ekolog Anders Dagsberg.
FOTO: LISA HALLDÉN SPECIELL MILJÖ. Sjön är igenvuxen, vilket skapar ett särskild ekologisk miljö. ”Så sent som på 1970-talet kunde man fiska efter både gädda och abborre här”, säger kommunens ekolog Anders Dagsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden