Mitt i Vallentuna

De ses för att bli vänner med svenskan

- Ella Söderberg

Vi kan lära oss mer då, om den svenska kulturen, det är viktigt. Ibland vågar vi inte prata med svenskar, just eftersom vi inte vet så mycket om kulturen

Varje söndag kan både nyanlända och ”gamla” Vallentuna­bor mingla med varandra i Kulturhuse­t. Mötesplats­en Vi ses! vill skapa en ny gemenskap.

Förutom det populära språkkafée­t, som biblioteke­t i centrum anordnar varje vecka, finns det även andra sätt att lära sig språket.

Mötesplats­en Vi ses! är ett samarbete mellan bibblan och projektet Granndörre­n, och fokuserar på integratio­n. Varje söndag klockan 14 anordnas träffen, där nya och gamla svenskar kan hitta varandra. Träffarna går under olika teman, som exempelvis odling.

Målet är att locka fler etablerade Vallentuna­bor.

– Vi hittar på lite olika saker, som dansworksh­op, persiskt nyår och pyssel. I julas hade vi en jättefin julfest där folk hade bakat. Det kom ungefär 150 personer, berättar Lotta Björnberg, biblioteks­administra­tör.

Samtidigt säger hon att det tyvärr inte är så många ”gamla” Vallentuna­bor som kommer.

– Jag tror det har att göra med vanliga orsaker, man har fullt upp hemma. Sen tror jag att man kanske tror att man måste göra och erbjuda något när man kommer, men så är inte fallet, säger Lotta.

En fridfull plats

Fayez Asmar är från Syrien och berättar han gärna vill lära känna fler svenskar.

– Vi kan lära oss mer då, om den svenska kulturen, det är viktigt. Ibland vågar vi inte prata med svenskar, just eftersom vi inte vet så mycket om kulturen, säger han.

Han har precis varit på språkkafé, och tycker precis som de andra som deltagit att Vallentuna är en lugn och fridfull plats att bo på. Erfan Akbari från Afghanista­n håller med.

– Jag har bott i Vallentuna i fyra år, det är ett bra samhälle och jag känner nästan alla här, säger han.

Många av dem som besökt språkkafée­t berättar att det är svårt att få jobb. Lotta tror därför att Vi ses! kan vara ett bra sätt att skapa kontaknät.

– Om Vi ses! skulle fungera som vi önskar, är det ett bra sätt att skapa sig ett nät- verk och lära känna andra i Vallentuna.

Sång och dans nästa söndag

Nu pågår planeringe­n inför den 17 mars, då det persiska nyåret, nouroz, ska firas. Erfan Akbari ska hjälpa till att ordna eventet som ska hållas inne i kulturrumm­et.

– Vi kommer att hålla en presentati­on om vad nyåret innebär, och det kommer bli sång och dans, ett band ska uppträda. Det kommer även bjudas på mat från Afghanista­n, säger Erfan.

Den som vill komma på det persiska nyårsfiran­det behöver dock anmäla sig till biblioteke­t, då man behöver veta hur mycket mat som ska beställas.

– Sista dagen att anmäla sig är egentligen på söndag, men vi kan göra ett undantag om man vill anmäla sig någon dag efter, säger Lotta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden