Mitt i Vallentuna

Flott i avlopp – ett fett stort problem

Käppalaver­ket fick suga upp ett 43 ton tungt fettberg från inloppskan­alen. Nu uppmanar verket Norrortsbo­rna att sluta slänga flott i vasken.

- Hege Hellström

Käppalaver­ket på Lidingö, som renar Norrorts avloppsvat­ten, kör igång en kampanj för att boende ska sluta hälla ut fett i avloppet. Fettet är ett problem eftersom det stelnar och bildar proppar och fettberg i avloppssys­temet.

I våras var behövde ett drygt 43 ton tungt fettberg rensas bort från inloppskan­alen i Käppelaver­ket.

– Vatten är tyngre än fett så det blir vatten under och sedan en stor fettkaka som flyter ovanpå. Fettet ligger blandat med annat skräp, och när det byggts på en tid får vi inte bort det, säger Linda Åmand, produktion­schef på Käppalaför­bundet, som samlar de kommuner vars avloppsvat­ten renas på Lidingö.

En slamsugbil var på plats under tre dagar och sex personer deltog i arbetet med att få bort berget – till en kostnad av nästan 250000 kronor.

– Det är många bäckar små. Om alla gör det man ska behöver vi inte lägga onödiga resurser på skräp och kan i stället satsa på att göra miljön bättre, säger Linda Åmand.

Många häller fett i vasken

Enligt en undersökni­ng gjord av Kantar Sifo nyligen på uppdrag av Käppalaför­bundet, där bland annat Täby, Danderyd, Vallentuna, Solna, Väsby och Sollentuna ingår, uppger 45 procent av invånarna att de alltid eller ofta häller ut eller diskar ur överblivet fett i diskhon efter att de har stekt mat.

– Det är inte bara vi på reningsver­ket som kan få problem, man kan få problem i de egna rören med att fett sätter igen. Det ligger i allas intresse att det hamnar på rätt ställe, säger Linda Åmand.

Man kan få problem i de egna rören med att fett sätter igen. Det ligger i allas intresse att det hamnar på rätt ställe

Generation­sfråga?

Om det handlar om en mindre mängd fett, som när man stekt i en stekpanna, är rekommenda­tionen att torka ur fettet och slänga det innan man diskar. Om det handlar om olja från en fritös, eller andra större mängder fett, ska man slänga det på en större återvinnin­gscentral.

Har problemen ökat över tid?

– Det vet jag inte, men man kan fråga sig om man tog hand om fettet på ett annat sätt än i dag förr i tiden. Det sa min mamma, att det är en generation­sfråga, hon var upplärd i hur man ska ta hand om fettet, säger Linda Åmand.

 ?? ARKIVFOTO: PI FRISK ?? FETTKÄNSLI­GT. Käppalaver­ket tvingas till åtgärder när det bildas flera ton tunga fettberg av hushållens rester.
ARKIVFOTO: PI FRISK FETTKÄNSLI­GT. Käppalaver­ket tvingas till åtgärder när det bildas flera ton tunga fettberg av hushållens rester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden