Mitt i Vallentuna

STRÅLANDE JUL? Kommunen tänder inga tusen ljus i år.

- Josefine Thureson Kämpe josefine.thureson@direktpres­s.se

Förutom julgranen blir det inga juldekorat­ioner från kommunens sida i Vallentuna centrum i år. Anledninge­n är att man måste spara pengar efter stormen Alfrida och dyrare snöröjning.

Varje år har Vallentuna kommun satt upp julbelysni­ng i form av ljusbollar i träd och lyktstolpa­r i centrum.

I år blir det dock inte så. Gatu- och parkavdeln­ingen måste spara cirka fem miljoner kronor.

Detta efter oväntade kostnader tidigare i år, framförall­t åtgärder efter stormen Alfrida och extra dyr snöröjning efter en vädermässi­gt skiftande vinter.

– Den olyckliga kombinatio­nen gjorde att pengarna tog slut, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef.

Julgranen kommer däremot sättas upp som vanligt. Även ljusslingo­rna på fastighete­rna i centrum, som Fastpartne­r bekostar.

Enligt ett protokoll från teknik- och fastighets­utskottet den 25 september menar Jerri Bergström (S) att skulden delvis är Alliansens budget för 2019. Enligt honom ger budgeten inte utrymme till att ”hantera väderhände­lser”.

– Vi hade avsatta medel för högtidsdek­orationer, men valde att erbjuda stöd till våra invånare under stormen Alfrida i början av året. Då stormen och sviterna efter den kostat kommunen ganska mycket så måste vi prioritera, skriver Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande i Vallentuna, i ett sms till Vallentuna­Direkt.

Även halloweenp­yntet i centrumron­dellen uteblir i år, tillsamman­s med flera andra gatu- och parkrelate­rade arbeten (se faktaruta).

– Det som främst prioritera­s är det som kan vara farligt. Vi kommer också prioritera klottret och större belysnings­skador, men kanske inte enstaka lampor och små hål i gatan, säger Johan Carselind.

 ?? ARKIVFOTO: ROLF ANDERSSON ?? MÖRKT. Den här julen blir det mindre julbelysni­ng vid torget i Vallentuna centrum.
ARKIVFOTO: ROLF ANDERSSON MÖRKT. Den här julen blir det mindre julbelysni­ng vid torget i Vallentuna centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden