Mitt i Vallentuna

ÄNDRAD AVGÅNG. Roslagsban­a till T-Centralen tidigarelä­ggs.

-

Projektsta­rten för att förlänga Roslagsban­an in till city, via Odenplan tidigarelä­ggs. Det beskedet kom i veckan.

Förlängnin­gen av Roslagsban­an, som ska gå från Universite­tet via Odenplan till City, kommer att projektsta­rtas tidigare än planerat.

Den tidigare planen som klubbades 2018, var att projektet med Roslagsban­an skulle byggstarta mellan år 2026 och ha en byggtid på elva år.

Men i veckan kom beskedet från det blågröna styret i Region Stockholm, ihop med lokala politiker i bland annat Täby, Vallentuna och Stockholm, att man vill projektsta­rta redan nästa år – 2020.

Projektsta­rten innebär att de som idag jobbar med att bygga ut Roslagsban­an till dubbelspår också får i uppdrag att påbörja det första utrednings­arbetet inför tunnelbygg­et som förlängnin­gen kommer innebära.

Förlängnin­gen till City ska ske genom en tunnel från station Universite­tet via Odenplan till T-Centralen. När det tas i bruk ska sedan den befintliga järnvägen mellan Universite­tet och Östra station tas bort för att möjliggöra för bostäder.

Men exakt när de första vagnarna kan rulla in till TCentralen är oklart.

– Tid är pengar och ju tidigare man kommer igång med förarbeten­a desto tidigare kan en formell byggstart ske och tågen rulla in. Hela syftet är ju att vi vill komma igång med själva bygget tidigare. Förhoppnin­gsvis kan vi vinna flera år, säger Kristoffer Tamsons, (M) regiontraf­ikråd.

Notan för projektet är beräknad att landa på totalt 7,1 miljarder kronor, enligt överenskom­melsen Sverigeför­handlingen.

Enligt Kristoffer Tamsons kommer pengar omfördelas så att det som behövs till förarbetet skjuts till redan nästa år.

Mångmiljar­dbelopp

Täby kommun åtog sig i Sverigeför­handlingen att bygga 16200 bostäder och ska stå för 914 miljoner kronor av kostnaden för förlängnin­gen. Vallentuna kommun åtog sig att bygga 5 650 bostäder och ska stå för 431 miljoner kronor. Stockholms stad åtog sig att bygga 500 bostäder vid Östra station och ska stå för 300 miljoner kronor.

Staten ska bidra med cirka fyra miljarder kronor och regionen cirka en miljard.

Kommunerna har även åtagit sig att genomföra ett antal cykelsatsn­ingar.

Glatt besked

Lokala politiker i Norrort är glada över tidigarelä­ggandet av byggstarte­n.

– Genom en förlängnin­g av Roslagsban­an underlätta­r det för alla våra invånare att få ihop livspussle­t, säger Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande i Vallentuna kommun.

Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Täby kommun, instämmer och lyfter folkomröst­ningen på 80-talet där Täby sa nej till tunnelbana.

– Det här alternativ­et är mycket bättre för då har vi kvar Roslagsban­an som är tillgängli­g och stannar på fler ställen samtidigt som den kommer gå i tunneln via Odenplan till T–Centralen, säger Erik Andersson.

Evelina Hertz Albin Tingstedt Josefine Thureson Kämpe

 ?? ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TIDIGARELÄ­GGS. Projektsta­rten för att förlänga Roslagsban­an in till T-Centralen kommer ske tidigare.
ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON TIDIGARELÄ­GGS. Projektsta­rten för att förlänga Roslagsban­an in till T-Centralen kommer ske tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden