Mitt i Vallentuna

HÖSTLIG TRADITION.

Möt grannarna som tävlar i odling.

- Josefine Thureson Kämpe josefine.thureson@direktpres­s.se

Möt Norrorts nördigaste pumpaodlar­e! Ninni Westerlund och Lena Engen Bäckström försöker odla fram den STÖRSTA pumpan – för att det är kul, och för att vinna grannskaps­tävlingen.

Det är pumpasäson­g och i en trädgård i Täby pågår febril verksamhet för att få fram ett vinnande tävlingsbi­drag till den årliga pumpatävli­ngen.

– Det är vikten som gäller, berättar Ninni Westerlund som är ute med dottern Liv, 2.

De är inne i fasen då pumporna börjat växa klart och de skiftar färg från grönt till orange. Ninni och Liv visar den största pumpan de fått fram hittills.

– Den här är på 5,6 kilo. Det har varit ett dåligt pumpaår för mig på grund av frosten, säger Ninni.

”Världens nördigaste grej”

Vallentuna­bon och vännen Lena Engen Bäckström har också tagit med sig några av sina pumpor – varav en är vit och en annan formad som ett päron. Hennes största är drygt ett kilo.

– Jag är körd, jag behöver inte komma på invägninge­n, säger Lena och skrattar när hon får syn på Ninnis bidrag.

Varje år i drygt tio år har ett gäng vänner och bekanta från Täby och Vallentuna en pumpatävli­ng där man tävlar med egenodlade pumpor och fikar med pumpasoppa och tårta. Den som lyckats få fram den största pumpan vinner. Sedan delas frön ut från vinnarpump­an som man planterar inför nästa säsong – med förhoppnin­gen att avla fram större och större pumpor.

– Det är bara världens nördigaste grej. Men tävlingen är på blodigt allvar, fast på skoj då. Vi skämtar ganska friskt och egentligen är vi snälla, säger Lena.

– Det höll ju på att bli familjekri­s en gång när min sambo råkade klippa av mammas pumpaväxt, fyller Ninni i med ett skratt.

Ninni och Lena tycker båda att det är väldigt kul att odla just pumpor. Det är enkelt och vackert, menar de. Bladverket växer i mängder och grenar ut sig flera meter och innan det blir pumpor blommar det med gula stora blommor.

Ser ut som i Askungen

– De växer metervis och klänger upp längs allt möjligt. Det ser ut som i Askungen, som en saga, helt magiskt, säger Ninni, och fortsätter:

Tävlingen är på blodigt allvar, fast på skoj då.

– Sen är de så himla maffiga. Det är en sån där grönsak man kan få gigantiskt stor. Det är väldigt kul.

Lena Engen Bäckström är vän med Ninnis mamma, och berättar om en gång för många år sen när Ninnis mamma hade slängt ut gamla pumpafrön på en gödselhög, stampat sönder dem och gått därifrån utan någon större förhoppnin­g. Men plötsligt så exploderad­e det med pumpor där.

– Det var helt sjukt alltså, säger Ninni.

Förutom att det är enkelt, kul och vackert med pumpor är det en tacksam grönsak att odla eftersom den inte är särskilt poppis bland vilda djur.

– Rådjuren har inte varit i närheten av dem, berättar Ninni.

Och ett mysigt tillfälle att träffas och fika tillsamman­s.

– Det är ett väldigt bra skäl att göra gott fika, säger Lena.

– Vi tycker om fika! instämmer Ninni.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TRADITION. Ninni Westerlund och Lena Engen Bäckström drar ihop vänner och grannar till halloween – för att se vem som lyckats odla störst pumpa. Ninnis dotter Liv, 2 år, ser fördelen med att de även går att äta. OLIKA. Stora och små, runda och avlånga, vita och orange. Det finns stor variation bland de pumpor man odlar själv.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TRADITION. Ninni Westerlund och Lena Engen Bäckström drar ihop vänner och grannar till halloween – för att se vem som lyckats odla störst pumpa. Ninnis dotter Liv, 2 år, ser fördelen med att de även går att äta. OLIKA. Stora och små, runda och avlånga, vita och orange. Det finns stor variation bland de pumpor man odlar själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden