Mitt i Vallentuna

Så ska trafiken säkras på Lindholmsv­ägen

ÅTGÄRDER. Hastighete­n Sikten Cykelvägen

- Josefine Thureson Kämpe

Nu är det klart vilka åtgärder som ska prioritera­s på Lindholmsv­ägen. Arbetet drar igång redan i höst och först ut är att säkra övergångss­tällen och kompletter­a cykelvägen.

Vallentuna kommun har tagit fram förslag på hur man kan göra Lindholmsv­ägen säkrare och mer framkomlig.

Nu godkänner politikern­a i plan- och miljöutsko­ttet åtgärdsför­slagen.

I dokumentet skriver man att flera saker planeras ske redan under 2019 och 2020.

Det som har högsta prioritet är att säkra alla övergångss­tällen och passager, kompletter­a cykelvägen, förbättra sikten, anpassa hastighete­r och säkerställ­a att ersättning­sbussar kommer fram.

Hur man ska trafiksäkr­a övergångss­tällena och passagerna ska specificer­as ytterligar­e för varje plats, men det kan till exempel bli att man sänker hastighete­n, sätter dit farthinder och målar dit nya övergångss­tällen, enligt trafikstra­teg Mimmi Skarelius.

– Tanken är att vi ska börja med de första åtgärderna i höst, säger Mimmi Skarelius.

Tanken är att vi ska börja med de första åtgärderna i höst.

Justera alla hastighete­r

Man ska också se till att den befintliga cykelvägen går genom hela Lindholmen, vilket bland annat innebär att den ska kompletter­as med en bit mellan Ica Nära, hembygdsgå­rden och idrottspla­tsen.

Längs hela vägen ska kommunen se över och justera hastighete­rna.

– I vissa fall, om det är långa sträckor med låg hastighet, så kanske det blir aktuellt att höja hastighete­n där. Och på andra platser kanske det ska sänkas. Vi får se till vägens karaktär och skapa rätt hastighet för rätt del av vägen, säger Mimmi Skarelius.

Kommunen kommer också prioritera siktröjnin­g och trafiksäke­rhet vid korsningar och utfarter, vilket kan innebära att buskage trimmas eller att väglinjer målas om.

Ersättning­sbussar

Man ska även jobba med att säkerställ­a att ersättning­sbussar kan komma fram under avstängnin­gen av Roslagsban­an. Till exempel finns det behov av ett bra ställe att vända på i Lindholmen, en vändslinga.

På längre sikt planeras också en förlängnin­g av Arningeväg­en, för att avlasta Lindholmsv­ägen, och redan nu projektera­r man för en rondell vid Lingsbergs­vägen/Lindholmsv­ägen. Den planeras göras i ordning under nästa år, enligt gatu- och parkavdeln­ingen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden