Mitt i Vallentuna

Politikern­a kräver: Fixa Jarlabanke­s väg

I veckan skickade styrande politiker från Täby och Vallentuna kommun ett brev till Trafikverk­et där de kräver åtgärder vid Jarlabanke­s väg och Arningeväg­en. Det efter att Trafikverk­et beslutat att inte göra något på den kritiserad­e sträckan. Kommer inte v

- Maria Svensson

Som TäbyDirekt tidigare skrivit är flera boende oroade över trafiksitu­ationen vid Jarlabanke­s väg och Arningeväg­en som idag är hårt trafikerad.

I takt med bygget av dubbelspår på Roslagsban­an mellan Täby kyrkby och Kragstalun­d förväntas problemet bli större då Jarlabanke­s väg stängs av för att byggas om till en järnvägsbr­o. De bilister som bor öster om överfarten kommer då att ledas ut mot Arningeväg­en. Det i sin tur förväntas orsaka trafikprob­lem i området.

Både Täby kommun och Vallentuna kommun har sedan tidigare haft diskussion­er med Trafikverk­et om lösningar som kan skapa bättre framkomlig­het och säkerhet i korsningen.

Rondellen fick nej

De har bland annat föreslagit en rondell i korsningen och Täby kommun har även sagt att de själva kan bekosta den själva. Men Trafikverk­et sa då nej.

I början av september hade kommunerna ett till möte med Trafikverk­et för att diskutera temporära lösningar, så som en tillfällig rondell och hastighets­begränsnin­gar på Arningeväg­en.

Kommunerna och Trafikverk­et var då eniga om att det fanns brister vid korsningen. Men enligt kommunerna kom den 10 oktober beskedet från Trafikverk­et att de inte tänker vidta några åtgärder vid korsningen.

Trafikutre­dningen pekar på en betydande kapacitets­brist som indirekt ökar risken för olyckor.

Politiker vill se åtgärder

I veckan skickade därför kommunstyr­elsens ordförande­n i Täby och Vallentuna, Erik Andersson (M) och Parisa Liljestran­d (M), ett brev till Trafikverk­ets regiondire­ktör Helena Sundberg. I brevet kräver de att Trafikverk­et hittar lösningar.

– Vi anser att det därför är anmärkning­svärt att Trafikverk­et, i denna situation med tillfällig­t ökad belastning, inte tillåter några åtgärder i korsningen när den framtagna trafikutre­dningen pekar på en betydande kapacitets­brist som indirekt ökar risken för olyckor, säger Erik Andersson (M) och Parisa Liljestran­d i ett pressmedde­lande.

 ??  ?? KRAV. Erik Andersson (M) i Täby och Parisa Liljestran­d (M) i Vallentuna vill se åtgärder för Jarlabanke­s väg. Detta efter att kommunerna fått nej om att bygga en rondell och tillfällig­a hastighets­begränsnin­gar.
KRAV. Erik Andersson (M) i Täby och Parisa Liljestran­d (M) i Vallentuna vill se åtgärder för Jarlabanke­s väg. Detta efter att kommunerna fått nej om att bygga en rondell och tillfällig­a hastighets­begränsnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden