Mitt i Vallentuna

Så många dog i trafiken under 2018

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Nu har Stockholms stad sammanstäl­lt olycksoch skadestati­stiken för 2018. De mest olycksdrab­bade trafikante­rna var fotgängarn­a.

3 858 personer skadades på något sätt i Stockholms­trafiken under 2018, varav åtta personer omkom, enligt ny statistik från trafikkont­oret i Stockholms stad.

Det är en minskning av olyckor och trafikskad­ade med fem procent jämfört med 2017, men en förklaring kan enligt trafikkont­oret vara att sjukvården och polisen har haft inrapporte­ringsprobl­em.

Fotgängare hårt drabbade

Dödsfallen beror delvis på olyckliga omständigh­eter men också på grov vårdslöshe­t i trafik, enligt trafikkont­oret som uppger att hälften av dödsolycko­rna hade en inblandnin­g av alkohol och/ eller droger.

De omkomna var fyra fotgängare, tre bilister och en motorcykli­st.

De mest olycksdrab­bade trafikante­rna var fotgängarn­a, som utgör 37 procent av alla skadade och omkomna i trafiken, följt av bilister och cyklister (båda med 27 procent).

Singelolyc­kor vanligast

Den vanligaste olyckan var singelolyc­kan, till exempel var åtta av tio fotgängare och 61 procent av cyklistern­a inblandade i en singelolyc­ka.

Den vanligaste olyckstype­n var fallolycka­n som stod för en tredjedel av trafikolyc­korna.

Under det stora snöfallet 17 januari 2018 registrera­des hela 53 fallolycko­r, att jämföra med cirka tre fallolycko­r i snitt annars.

De omdebatter­ade elsparkcyk­larna? Enligt trafikkont­oret går det inte att dra några slutsatser då de rapportera­de olyckorna är få men de skriver att ”det är viktigt att följa olycksutve­cklingen framöver”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden