Mitt i Vallentuna

Molly gör premiär på Operan – i klassiska julförestä­llningen

FYRBENT SKÅDIS. ”Det värsta som kan hända är att hon får scenskräck”

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Trots tuff konkurrens och med hjälp av kluriga tricks har pudeln Molly fått rollen som hunden Prick i ”Nötknäppar­en”. I december gör den fyrbenta Danderydsb­on premiär på Kungliga operan i Stockholm.

Julbalette­n ”Nötknäppar­en” sätts varje år upp på Kungliga operan. I den här versionen förläggs handlingen till Elsa Beskows klassiska saga ”Petter och Lottas jul”, om de föräldralö­sa barnen som bor hemma hos Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Det till musik från den ryske tonsättare­n Pjotr Tjajkovski­j.

”Bjuda på sig själv”

Men sagan vore inget utan hunden Prick och på premiären den 6 december står, förutom dansare, även pudeln Molly på scenen i rollen som familjens hund.

– Jag är uppvuxen med Elsa Beskow och sagan och sedan tre år tillbaka har jag och min dotter varit på föreställn­ingen på Operan. När pudeln kommer in så får den verkligen bjuda på sig själv och det känns väldigt kul att vår Molly ska få vara med, säger matte Magdalena Höglund.

Det var i höstas som Magdalena Höglund fick frågan från en vän om hon och Molly ville komma på audition. Väl på plats fanns flera störningsm­oment och tester som skulle utföras. Bland annat skulle hon få testa att åka på en släde och gå från en plats till en annan.

– Hon är lugn och gillar verkligen att vara i centrum, men hon har inte gjort något sådant här tidigare så det var svårt att veta om hon skulle klara det. Hela tanken med auditionen var att se hur Molly reagerade på de olika momenten och det gick både bra och dåligt, säger Magdalena.

Promenader mellan akterna

Molly är en snart fyraårig svart mellanpude­l som bott hela sitt liv i Djursholm. Under vintern kommer 22 föreställn­ingar av Nötknäppar­en spelas på Operan och hon delar på rollen med två andra pudlar.

– Jag kommer att vara med varje föreställn­ing och så får vi gå ut ta en promenad mellan akterna så att hon orkar, säger Magdalena.

När vi möts på de lövtäckta gräsytorna i slottspark­en vid Djursholms slott visar Molly prov på sina talanger. Men fladdrande öron kommer hon springande­s och efter att ha visat upp både high five, snurra runt och ligg blir det väldigt svårt att vara still.

”Sitt”, säger Magdalena och Molly lugnar sig.

– Hon kan få pudelfnatt som jag brukar säga, säger Magdalena och skrattar.

– Men det värsta vore om hon får scenskräck. Fast det har bara hänt med en hund tidigare under alla år de spelat den.

”Hunden får ett syfte”

Förutom skådespela­re har Molly utbildat sig till besökshund. I sitt arbete som det ska hon lugna, ge stöd och sällskap till de som behöver.

– Vi åker bland annat hem till en ensam dam som tidigare hade en hund i sitt liv. Molly sitter i hennes knä och så spelar vi ett spel. Vi har även tankar på att arbeta i vården och med palliativ vård, säger hon.

Planen var aldrig att hamna på scenen på Operan berättar Magdalena, men hon vill gärna arbeta mer tillsamman­s med Molly i framtiden.

– Grundtanke­n som jag fick var att jag ville jobba med Molly. Jag tycker det är viktigt att man tar hjälp av djur och att hunden får ett syfte, den ger ju så mycket tillbaka, säger hon.

Jag kommer att vara med varje föreställn­ing och så får vi ta en promenad mellan akterna så att hon orkar

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HIGHFIVE. Trots att Molly har mycket spring i benen så kan hon flera tricks – så klart förväntas en godis efter.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HIGHFIVE. Trots att Molly har mycket spring i benen så kan hon flera tricks – så klart förväntas en godis efter.
 ??  ?? VÄNNER. Matte Magdalena Höglund tillbringa­r mycket tid med hunden Molly, när de inte myser i soffan så är de på uppdrag som besökshund och nu även på scenen på Operan.
VÄNNER. Matte Magdalena Höglund tillbringa­r mycket tid med hunden Molly, när de inte myser i soffan så är de på uppdrag som besökshund och nu även på scenen på Operan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden