Mitt i Vallentuna

NATUREN I SIKTE. Vi kollar in tillvaron som älgjägare.

ÄLGJAKT. Vi hängde med Vallentuna­s jaktlag under ett par timmar i skogen

- 073-600 69 39 josefine.thureson@direktpres­s.se

För en del Vallentuna­bor innebär den här tiden på året att det är dags att ge sig ut i skogen på jakt. Men hur går en jakt till? Varför skjuter man djur ens? Vallentuna­Direkt följde med på älgjaktspr­emiären.

Klockan är 06 på morgonen när Västra Vallentuna jaktlag (VVJK) samlas i ett garage för att prata jaktstrate­gi, första dagen på älgjakten. I garaget finns kartor, instruktio­nsaffische­r på hur man tar hand om köttet efter jakt och overaller. Jägarna får dra varsin lapp för att avgöra vilket område av skogen de ska sitta i.

– Du får komma med mig, säger lagets jaktledare, Christer Rickberg till Vallentuna­Direkts reporter.

Ute är det mörkt och regnigt. Vi går under tystnad in i den blöta skogen tills vi kommer till jakttornet. Där slår vi oss ner på varsitt sittunderl­ag. Sen är det bara att vänta.

– Vill du ha kaffe? viskar Christer Rickberg efter ett tag och tar upp en termos och en kopp i täljt trä.

Under de två timmarna som följer hinner himlen ljusna. Christer berättar om första gången han sköt ett djur, om kärleken till skogen, om fördomar, och vad det i själva verket innebär att vara jägare.

– Så många är oförståend­e när det gäller jakt. De tror att vi är lustmördar­e och går ut och skjuter hej vilt. Det är okunskap. I själva verket är många av oss djurvänner. Att vara jägare handlar om så mycket mer än att skjuta djur, säger han.

Mer än bara jakt

Han berättar att de kör ut havrekross och annan mat till rådjuren och älgarna på vintern så att de inte ska svälta. Att de sätter upp kameror och så kallade åtlar med grönsaker så att vildsvinen ska hålla sig i skogen – och borta från böndernas marker.

Första gången han sköt ett djur kändes det vemodigt, berättar han. Men han ser samtidigt att även det har en viktig funktion.

– Om vi skulle ta bort alla jägare i Sverige under en längre tid skulle vi få en konstig natur. Bönder och skogsbruk skulle inte finnas. Vildsvinen skulle förstöra lantbruket och älgen skulle äta upp skogsplant­eringarna. Djuren skulle ta sig in i samhällena, viltolycko­r skulle öka och det skulle inte finnas någon som tog hand om olyckorna, säger Christer.

”Sitter tyst i timmar”

Han beskriver sin roll som att ”ha hand om en stor, naturlig bondgård” där det gäller att hitta en balans mellan alla djur.

– Jägare är viktiga. Vi måste hålla ner stammarna, annars har vi älgar på Sergels torg tillslut, säger han.

En annan anledning till att han jagar är för att han älskar skogen.

– Den är underbar. Här andas jag och hämtar ny kraft. Ofta sitter du kanske på ett pass i sex timmar och då hinner man fundera ganska mycket. Bara det att sitta tyst så länge. Jag tror att alla skulle behöva det i dag. Det är en slags meditation.

– Och man ser så mycket man inte ser annars. Råttor, sorkar, rovfåglar som attackerar smådjur. Rådjur som lugnt går några meter framför en. Det är jättehäfti­gt. Men ju mer människor och bebyggelse, desto mindre plats för djuren.

Han kommer in på att vi bygger bort djurens miljöer allt mer idag.

– För 25 år sen hade de mycket mer skog och natur att leva i. Vi bygger mera, Stockholms län växer och blir mer bebott. Djuren kommer närmare inpå samhällen vilket kan leda till problem, säger Christer Rickberg och fortsätter:

– Människan har alltid jagat. Vi behövs och kommer fortsätta behövas.

Josefine Thureson Kämpe

Om vi skulle ta bort alla jägare i Sverige under en längre tid skulle vi få en konstig natur. Bönder och skogsbruk skulle inte finnas.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOSEFIN THURESON KÄMPE ?? STÖRRE PERSPEKTIV. Christer Rickberg jobbar heltid som säljare och är jägare på sin fritid. Han vill ge sin bild av vad en jägare är för något och varför han tycker det har en viktig funktion i samhället.
FOTO: JOSEFIN THURESON KÄMPE STÖRRE PERSPEKTIV. Christer Rickberg jobbar heltid som säljare och är jägare på sin fritid. Han vill ge sin bild av vad en jägare är för något och varför han tycker det har en viktig funktion i samhället.
 ??  ?? REFLEKTION. Att vara jägare innebär till stor del att sitta tyst och vänta. ”När du sitter tyst på ett pass i sex timmar hinner du fundera ganska mycket”, säger Christer Rickberg.
REFLEKTION. Att vara jägare innebär till stor del att sitta tyst och vänta. ”När du sitter tyst på ett pass i sex timmar hinner du fundera ganska mycket”, säger Christer Rickberg.
 ??  ?? STRATEGI. Kennet Johansson och Christer Rickberg från VVJK pratar ihop sig om morgonens älgjakt.
STRATEGI. Kennet Johansson och Christer Rickberg från VVJK pratar ihop sig om morgonens älgjakt.
 ??  ?? NÖDVÄNDIGT. Christer Rickberg anser att det är nödvändigt med jakt – utan jägare skulle viltolycko­r öka, ingen skulle ta hand om skadade djur och bönderna skulle inte kunna odla.
NÖDVÄNDIGT. Christer Rickberg anser att det är nödvändigt med jakt – utan jägare skulle viltolycko­r öka, ingen skulle ta hand om skadade djur och bönderna skulle inte kunna odla.
 ??  ?? NATURMÄNNI­SKA. Christer Rickberg har stor kärlek till naturen: ”Man får möta naturen. Det är här jag andas och hämtar ny kraft.”
NATURMÄNNI­SKA. Christer Rickberg har stor kärlek till naturen: ”Man får möta naturen. Det är här jag andas och hämtar ny kraft.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden