Mitt i Vallentuna

Politiska beslut kan tas på distans

Politiken i Vallentuna är på väg att flytta hem. Bara de tekniska lösningarn­a är på plats ska besluten kunna tas på distans. Orsaken är risken för cornasmitt­a.

- Elinor Karlin

På måndag är det dags för kommunfull­mäktige men partierna väljer att bara skicka drygt hälften av sina ordinarie ledamöter. Samtidigt skjuter kommunen upp sitt budgetarbe­te till hösten.

Kommunfull­mäktige ska kunna genomföras på distans i fortsättni­ngen. Men för att det ska vara möjligt måste det först till ett beslut – på kommunfull­mäktige. Det innebär att kommunens politiker ändå måste träffas fysiskt, måndag 30 mars, för att bland annat fatta beslutet.

– Vi har en överenskom­melse samtliga partier emellan att genomföra fullmäktig­e med minimianta­l, alltså 26 ledamöter av de 51 som vi vanligtvis är, säger kommunstyr­elsens ordförande Parisa Liljestran­d (M).

Det är svårt att ha en vettig demokratis­k process just nu.

Tekniska lösningar

Dessutom väljer man att korta av dagordning­en för att effektivis­era mötestiden så mycket som möjligt. Än så länge finns inte heller tekniken för att kunna genomföra kommunfull­mäktige på distans, och när den kan vara på plats är för tidigt att säga.

– Däremot kommer ett sånt här beslut möjliggöra nämndsamma­nträden på distans. Det är lättare eftersom det är färre personer det handlar om, och där finns tekniken redan, säger Parisa Liljestran­d.

Budgeten dröjer

Kommunens budget för 2021 skulle ha presentera­ts i juni – men nu skjuts budgetarbe­tet upp till hösten, på grund av coronakris­en. Beslutet har enligt Parisa Liljestran­d (M) fattats enhälligt mellan alla partier, efter en gemensam konferens.

– Det är svårt att ha en vettig demokratis­k process just nu, och det är också svårt att få fram bra ekonomiska kalkyler och prognoser, säger hon.

Oklara följder

Många verksamhet­er har fått ändrade förutsättn­ingar på grund av smittsprid­ningen i samhället, och risken finns att det får ekonomiska konsekvens­er, både för enskilda företagare och för kommunen. Hur stor påverkan det blir återstår att se.

– Det är högsta prioritet att folk har ett jobb att gå till och att företagen överlever, det är vårt största fokus i kommunen just nu när det gäller ekonomin, säger Parisa Liljestran­d.

 ?? FOTO: PI FRISK ?? INSTÄLLT. Parisa Liljestran­d (M), ordförande i kommunstyr­elsen.
FOTO: PI FRISK INSTÄLLT. Parisa Liljestran­d (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden