Mitt i Vallentuna

Sänkt hastighet när bussfiler på E18 byggs om.

VÄGAR.

- Bella Franzén 070-7878702 bella.franzen@direktpres­s.se

Den 1 april kommer Trafikverk­et att påbörja arbetet med att bygga nya bussfiler på E18 mellan Stocksund och Lahäll. Arbetet kommer att innebära att hastighete­n sänks till 70 kilometer i timmen.

Under drygt ett års tid kommer Trafikverk­et att jobba med bygga nya bussfiler på E18 genom att bygga om vägens mittremsa och på så sätt bredda vägen. I den första etappen kommer man att bygga mellan Stocksund och Lahäll med start 1 april.

För att komma åt att bygga om vägens mittremsa och bredda vägen kommer de vanliga körfälten tillfällig­t att flyttas mot ytterkante­n, i bussfilern­a, av vägen. Därför kommer bussfilern­a att stängas av under den här perioden samtidigt som hastighete­n på vägen sänks till 70 kilometer i timmen.

Digital styrning

Efter det kommer de nya bussfilern­a att få plats i ytterkante­n av vägen mellan Danderyds sjukhus och Lahäll. Det kommer också att byggas en digital trafikstyr­ning, ett så kallat intelligen­t transports­ystem (ITS).

– Vi har sett att vanliga olyckor är upphinnand­eolyckor. Systemet kommer att hjälpa till att styra trafiken och till exempel sänka hastighete­n om en bil fått motorstopp längre fram, sa Mattias Broberg på Trafikverk­et till StockholmD­irekt i oktober när man presentera­de åtgärderna.

Klart i höst

Enligt Trafikverk­et kommer de nya bussfilern­a att vara klara hösten 2020.

Under nästa år kommer Trafikverk­et att bygga om på sträckan Lahäll-Arninge på samma sätt. Enligt planen kommer de trafikstör­ande arbetena att vara klara till hösten 2021.

Ombyggnati­onerna kan komma att påverka restiderna för vissa avgångar. Något som SL justerat i sina tidtabelle­r.

Systemet kommer att hjälpa till att styra trafiken.

 ?? ARKIVFOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? START.
Den 1 april är det byggstart för ombyggnade­n av E18.
ARKIVFOTO: HEGE HELLSTRÖM START. Den 1 april är det byggstart för ombyggnade­n av E18.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden