Mitt i Vallentuna

Coronakris­en – så lever vi nu

VARDAG. Coronakris­en förändrade tillvaron för de flesta människor. Möt fem personer som berättar om sin nya vardag.

-

Chefen ringde och sa att hon var tvungen att säga upp mig.

HÄSSELBY STRAND

”Jag jobbade på Pressbyrån i Vällingby centrum tills för några dagar sedan. Jag har bara jobbat där i fem veckor så jag var fortfarand­e provanstäl­ld. Häromdagen ringde chefen mig och sa att hon var tvungen att säga upp mig för att de med fast anställnin­g inte får så många timmar som de ska. Det är jag och två till som också var provanstäl­lda som måste sluta.

Att jag blev uppsagd är ju väldigt förståelig­t men det känns surt ändå. Jag känner mig tom inombords, även om jag vet att det inte är mitt fel. Jag vet inte om jag ska gråta eller skratta. I stunden när min chef ringde kände jag mig lugnare än jag gör nu.

Det är svårt att vara ungdom i dagens samhälle. Jag gick ut gymnasiet förra året och har velat jobba efter det. Nu kollar jag efter jobb på stora mataffärer och hoppas få in en fot där.

De kommande dagarna ska jag fortsätta leta jobb, träffa släktingar och prata med folk i min närhet. Det kanske kan leda till något.” Berättat för: Anne Lichtenste­in

Efter lunch går jag upp till min fru. Vi har varit gifta i 72 år.

UPPLANDS VÄSBY

”Jag vaknar vid sjutiden i mitt fina, ljusa rum på äldreboend­et i Fresta. Utanför fönstret har jag en stor trädgård med flera björkar. Det är precis som att bo i villa.

Jag börjar med att sparka lite med benen för att få i gång knäna. Det är knäna som närmar sig 95, själv känner jag mig som 70. Sedan blir det ostsmörgås och svart kaffe. Vi har en lång korridor där jag brukar gå med käppar för att få lite motion. Sedan sätter jag mig vid datorn som min dotter ordnat åt mig. Släktforsk­ning är mitt stora intresse. Jag läser även, helst historiska böcker.

Efter lunch går jag upp till min fru på demensvåni­ngen. Vi dricker kaffe i några timmar. Vi har varit gifta i 72 år.

Vi får inte ta emot besök nu. Jag tycker det går bra, jag har allt här och det finns mycket aktivitete­r. Och personalen tar väl hand om oss. Jag kan även gå ut i trädgården.

Min dotter kommer med det jag behöver och lämnar det till personalen. Vi kan se varandra genom glasrutan och prata i telefon samtidigt.

Jag känner mig inte instängd, jag ser det som att vi är skyddade. Det gäller att vara positiv.” Berättat för: Charlotte Arwedsson

Den vanligaste frågan som jag får är: ’Har jag corona?’

STENHAMRA

av folk ringer in och det är kö hela tiden. Det är ingen tvekan om att jag behövs och det känns skönt att kunna göra något.

Det är tydligt för oss som svarar att många fortfarand­e inte förstått hur man kan skydda sig själv och andra. Man kan tycka att det svämmar över med informatio­n, men allt tycks hittills ha varit riktad på samma sätt och då är det vissa grupper som helt missar den.

Den vanligaste frågan jag får är ”har jag corona?”. Många ringer vid minsta lilla symtom och för sådant de aldrig hade ringt till 1177 för tidigare. Ibland kan de bli frustrerad­e när jag inte kan svara på om det är coronaviru­set eller ett vanligt förkylning­svirus de drabbats av.

Men om jag tar mig tid att förklara så brukar de förstå att samma saker som tidigare fortfarand­e gäller: Är man sjuk ska man vara hemma, oavsett vilket virus man har. Det är först om symtomen blir allvarliga som man behöver söka vård. När de förstår det blir de flesta lugna.”

Berättat för: Lisa Halldén

Det är färre mejl. Jag märker att jag har mer tid i kalendern.

FÄRENTUNA

”Jag jobbar som projektink­öpare på Siemens i Solna och vårt kontor stängde förra söndagen efter att det upptäckts coronasmit­ta i huset. Vi tar alla möten på telefon eller video och vi har bra bredband hemma, så det funkar fint. Jobbet är egentligen det samma.

Nackdelen är att man inte träffar kollegorna över en kopp kaffe och det blir mycket mindre socialt umgänge.

Det stora fördelen med att jobba hemifrån är all tid jag sparar. Utan restiden till jobbet kan jag börja jobba en timme tidigare och kan ta en promenad på lunchen.

Nu är det lite speciellt eftersom tempot gått ner generellt. Det är mycket färre mejl och jag märker att jag har mer tid i kalendern.

Det är väldigt tidseffekt­ivt att skippa de fysiska mötena. Jag tror inte att affärsresa­ndet kommer återvända till den gamla nivån när det här är över. Jag tror de flesta av oss har blivit bättre på att jobba med moderna redskap och upptäckt att det går bra utan att vi åker till varandra. Och det är ju jätteposit­ivt ur ett klimatpers­pektiv.” Berättat för: Lisa Halldén

Flera undrar hur det här kommer att påverka våra betyg.

TÄBY

föräldrar åker till jobbet. Sen äter jag frukost och lyssnar på musik, idag blev det Mr. Blue Sky med Electric Light Orchestra. Sen så förbereder jag mig och väntar på att lektionen ska börja.

Jag var krasslig efter sportlovet så jag har varit hemma mer än tre veckor nu så jag börjar komma in i det. Men eftersom man inte går ut så går dagarna in i varandra.

Lektionern­a är kortare nu då vi gör dem på distans. Men det är skönt att ha videosamta­l, man känner sig inte lika ensam då. Vi skämtar mycket för att få distans till allt.

Nu i morse fick vi reda på att vi inte kommer att ha våra slutprov, ”final exams”. De är en stor grund till våra slutbetyg och vanligtvis gör vi inget annat än dem i maj. Många klasskamra­ter hör av sig och är oroliga över betygen då jag är ordförande för elevkåren.

Efter skolan går jag in i röstsamtal på discord. Största delen av mina vänner är där. Jag tror det är lättare för vår generation, det blir inte en så stor övergång som för andra.” Berättat för Maria Svensson

 ??  ?? I karantän
I karantän
 ??  ?? 1177-sköterska
1177-sköterska
 ??  ?? Blev uppsagd
Blev uppsagd
 ??  ?? Pluggar hemma
Pluggar hemma
 ??  ?? Jobbar hemifrån
Jobbar hemifrån
 ??  ?? UPPLANDS VÄSBY. Bernt, 94, hälsar på hustrun Barbro, 92, på övervåning­en på äldreboend­et i Fresta där de bor.
UPPLANDS VÄSBY. Bernt, 94, hälsar på hustrun Barbro, 92, på övervåning­en på äldreboend­et i Fresta där de bor.
 ??  ?? JULIA FRANSSON, 19. Hon hade precis börjat jobba på Pressbyrån men blev uppsagd för några dagar sedan.
JULIA FRANSSON, 19. Hon hade precis börjat jobba på Pressbyrån men blev uppsagd för några dagar sedan.
 ??  ?? HEMMA. Axel Lund från Åva gymnasium sitter hemma då gymnasiesk­olorna inte har öppet.
HEMMA. Axel Lund från Åva gymnasium sitter hemma då gymnasiesk­olorna inte har öppet.
 ??  ?? HEMMA. Sedan hans kontor i Solna stängde har Anders Arnerlöf jobbat hemifrån.
HEMMA. Sedan hans kontor i Solna stängde har Anders Arnerlöf jobbat hemifrån.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden