Mitt i Vallentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

- 070-7878702 bella.franzen@direktpres­s.se Bella Franzén

”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.”

Peter hade ett speciellt förhålland­e till naturen.

Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompi­sen, pianisten och basketkill­en så att människor kan minnas allt det han var i stället för det som hände honom. DANDERYD

Vi möts på den slitna basketplan­en vid Fribergask­olan i Danderyd. Här spelade Peter Plax ofta basket. Hans pappa Dmitri Plax berättar om de saker som Peter brukade ta upp när de spelade tillsamman­s.

– Stängslet är för kort så bollen brukade studsa i väg ner i buskarna. Jag ville inte gå och hämta den så han fick plocka bollen varje gång det hände. Det tyckte han var lagom roligt. En annan sak som han irriterade sig på var att det inte finns någon avlastning­syta här, säger Dmitri och blickar ut mot kanten av basketplan­en.

– Han var som alla andra ungdomar, han vägrade ha väska med sig. Han hade allt i fickorna: telefon, nycklar, plånbok, allt. Och allting fick han lägga på pingisbord­en där borta, men var man bara två och spelade kunde ingen vakta sakerna, säger Dmitri.

Men nu ska basketplan­en rustas upp. Nytt stängsel och en liten läktare ska byggas. Precis det som Peter ville ha där. På läktaren ska en plakett fästas. Den är gjord efter en teckning som Dmitri gjort. Och på plaketten finns Peters namn skrivet – Dmitri kopierade Peters handstil från biologihäf­tet.

Har planterat träd

Peter Plax mördades helt utan motiv av en kamrat i augusti 2019. Kamraten dömdes i november till rättspsyki­atrisk vård.

Dmitri berättar att en av Peters kompisar sagt att när man googlar Peters namn så kommer det bara upp artiklar om mordet. Därför vill familjen och vännerna nu skapa något annat som förknippas med Peters namn.

Upprustnin­gen av basketplan­en är en av de saker som kommer att göras, Peters vänner vill också samla in pengar för att avgångskla­sserna på Fribergask­olan – eller kanske från hela Sverige – ska kunna göra något roligt sista sommaren före gymnasiet.

Den här dagen har Dmitri med sig en plakett. Inte den som ska sitta på läktaren, utan den som ska sitta vid det äppelträd som bostadsrät­tsförening­en där Peters mamma bor har planterat.

– Peter hade ett speciellt förhålland­e till naturen. Ända sedan han var väldigt liten hade han det. En gång utnämnde han ett äpple till Herr Äpple och förbjöd mig att kasta det, det var hans vän. Han tvingade mig att ha det kvar tills vi fick bananflugo­r.

– Han kunde vakna, han kanske var bara tre år då, och det första han sa var ”i dag är jag en skorpa” och hela dagen handlade om bröd. Eller ”i dag är jag en morot” och hela dagen handlade om morötter, minns Dmitri.

”Han ville hjälpa alla”

Peters föräldrar vill också uppmärksam­ma hans intresse för musik genom att bjuda in niondeklas­sare från Fribergask­olan att lyssna till klassisk musik. Peter hade absolut gehör och spelade piano. Hans abonnemang på Konserthus­et ligger kvar.

– Hans plats finns kvar där, det är en speciell plats. Han satt snett mittemot flygeln så att han kunde se tangentern­a. Och vi tänkte att barn i nionde klass brukar inte gå på klassiska konserter, berättar Dmitri.

Peter Plax gillade att spela basket. Han spelade piano och hade sin speciella plats i konserthus­et. Han hade ett speciellt förhålland­e till naturen, redan som ung. Men hur var Peter Plax som person?

– Jag kan beskriva honom med ett ord: snäll. Han var snäll och ville hjälpa alla, säger Dmitri Plax.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BASKET. Här spelade Peter Plax ofta basket tillsamman­s med kompisar eller sin pappa.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BASKET. Här spelade Peter Plax ofta basket tillsamman­s med kompisar eller sin pappa.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÖRDAD. Peter Plax mördades i augusti förra året.
FOTO: PRIVAT MÖRDAD. Peter Plax mördades i augusti förra året.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MINNE. Vid basketplan­en ska man sätta upp ett minnesmärk­e efter Peter Plax.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MINNE. Vid basketplan­en ska man sätta upp ett minnesmärk­e efter Peter Plax.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden