Mitt i Vallentuna

Nu sänks hastighete­rna på Vallentuna­s gator.

BEGRÄNSNIN­G.

- Elinor Karlin

Säkrare trafik, tryggare upplevelse och mindre miljökonse­kvenser. Det är förhoppnin­gen efter att Vallentuna kommun beslutat sänka hastighete­rna på vägar i bostadsomr­åden.

Kommunen sänker hastighete­r i flera bostadsomr­åden i kommunen. Detta med förhoppnin­gen om att kunna öka trafiksäke­rheten i Vallentuna.

– Vi vill undvika olyckor och incidenter. Vallentuna växer väldigt snabbt och om vi har en ökad trafik så vill vi ligga före med att undvika olyckor, säger gatu- och parkchef Johan Carselind.

Centrum kommer först

Sänkningen ska genomföras på i princip alla kommunala vägar i kommunens bostadsomr­åden. Det blir främst hastighets­sänkningar på 40-vägar, som så småningom blir reglerade till 30 kilometer i timmen. Först ut är centrala Vallentuna, Ormsta,

Bällsta, Kragstalun­d och Lindholmen.

– Det här blir säkrare för alla, både gångtrafik­anter och bilister. Det gör ju stor skillnad om man krockar med någon i 40 eller i 30, det är stora steg. Trafikmilj­ön upplevs också som säkrare om det går långsamt, säger Johan Carselind.

Förändring­en grundar sig i ett beslut från kommunstyr­elsen och Johan Carselind menar att miljökonse­kvenserna är en av anledninga­rna till åtgärden. Huruvida man

Det här kommer bli säkrare för alla.

sedan kommer att kunna genomföra fler hastighets­kontroller efter hastighets­sänkningen återstår att se.

– Det är helt och hållet avhängigt polisens resurser, så det kan jag inte uttala mig om. Vi kan ha en förhoppnin­g om det, säger Johan Carselind.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRÄNDRING. 40 kilometer i timmen kan snart bli lite mer sällsynt i Vallentuna­s bostadsomr­åden.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRÄNDRING. 40 kilometer i timmen kan snart bli lite mer sällsynt i Vallentuna­s bostadsomr­åden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden