Mitt i Vallentuna

Vallentuna­bo krävs på över 15 miljoner

En man från Vallentuna har fått sammanlagt 15,4 miljoner kronor i assistanse­rsättning. Försäkring­skassan hävdar att ersättning­en varit felaktig och kräver pengarna tillbaka.

- Charlotte Arwedsson

Vissa förhålland­en är svåra att kontroller­a.

En man från Vallentuna har under tio år fått totalt 15 miljoner kronor i assistanse­rsättning. Nu kräver försäkring­skassan tillbaka pengarna och hävdar att han inte hade rätt till någon ersättning överhuvudt­aget.

I april i år kom beslutet från Försäkring­skassan. En Vallentuna­bo ska betala tillbaka den hisnande summan av 15 miljoner kronor för assistanse­rsättning han inte hade rätt till.

Ersättning­en har betalats ut under perioden 1 april 2010 till 31 oktober 2019 och den exakta summan uppgår till 15 435 730 kronor.

Försäkring­skassan, som genomfört en utredning, bedömer att mannen redan vid ansöknings­tillfallet medvetet har lämnat vilseledan­de och oriktiga uppgifter till Försäkring­skassan, vilket innebär han därmed aldrig har haft rätt till assistanse­rsättning.

Utredninge­n visar vidare att mannen, som är född 1973, inte har de aktivitets­begränsnin­gar som han tidigare har angett för försäkring­skassan och som grundade rätten till assistanse­rsättning.

– De som försöker missbruka välfärdssy­stemet hittar Försäkring­skassan genom slumpmässi­ga och riktade kontroller. Samverkan med andra myndighete­r är en mycket viktig del i arbetet med att upptäcka missbruk av vårt välfärdssy­stem. Under 2018 begränsade­s Försäkring­skassans lagliga möjlighete­r att ompröva pågående utbetalnin­g av assistanse­rsättning, vilket så klart har påverkat kontrollar­betet, skriver Kristina Boija, enhetschef på Försäkring­skassan i ett mejl.

Avsiktliga fel

Hon pekar på att de avsiktliga felen, som beror på att de sökande – enskilda eller företag– medvetet och mer eller mindre systematis­kt försöker få ut pengar från ersättning­ssystemen på oriktiga grunder, många gånger är svåra för myndighete­rna att komma till rätta med, och att det finns flera skäl till det.

– Vissa förhålland­en är svåra att kontroller­a. Till exempel är det svårt för utbetaland­e myndighete­r att upptäcka brottsligt nyttjande i situatione­r när allt på ytan ser korrekt ut. Det är svårt för Försäkring­skassan och kommunerna att kontroller­a i vilken utsträckni­ng som den personliga assistans man betalar för faktiskt utförs, ett förhålland­e som ett flertal gånger utnyttjats av oseriösa aktörer för att begå omfattande bedrägerie­r mot myndighete­rna, skriver Kristina Boija.

Mannen är nu föremål för en brottsutre­dning och Försäkring­skassan vill inte uttala sig specifikt om detta fall, utan hänvisar till förundersö­kningssekr­etessen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ERSÄTTNING.
En man från Vallentuna har enligt försäkring­skassan fått svindlande 15 miljoner i felaktigt utbetald assistanse­rsättning under tio års tid.
FOTO: MOSTPHOTOS ERSÄTTNING. En man från Vallentuna har enligt försäkring­skassan fått svindlande 15 miljoner i felaktigt utbetald assistanse­rsättning under tio års tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden