Mitt i Vallentuna

Beslut om betyg i fjärde klass skjuts upp.

- STOCKHOLM Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Enligt förslaget som är ute på remiss ska skolorna själva få avgöra detta.

Den 1 juli skulle det ha varit fritt fram för de skolor som vill ha betyg i årskurs 4. Men pandemin gör att beslutet skjuts upp till nästa år.

Först nästa år kan det bli en lagändring som gör det möjligt för den skola som vill att införa betyg från årskurs fyra, skriver Sveriges Radio.

Gustav Vasa-skolan i Vallentuna införde hösten 2017 betyg från årskurs fyra som en del i det nationella testprojek­t som skulle pågått till 2021. Men i höstas valde man att inte fortsätta, bland annat efter nya riktlinjer från regeringen.

”Ytterligar­e utmaningar”

På grund av pandemin har regeringen, Liberalern­a och Centerpart­iet nu beslutat att skjuta fram genomföran­det av denna punkt i januariavt­alet till nästa år. Annika Hirvonen Falk, skolpoliti­sk talesperso­n för Miljöparti­et, tror att intresset för att införa betyg från fyran kommer vara litet nästa år.

– Skolan har ju varit väldigt ansträngd under coronapand­emin. Många skolor har gjort sitt yttersta för att orka med det här. Nu väntar ytterligar­e utmaningar med lovskola, med mera. Jag har svårt att tro att det är många skolor som vill haka på det här så kort inpå den här ansträngni­ngen, säger hon till SR.

Sedan några år tillbaka kan de skolor som vill, men maximalt 100 stycken, delta i en försöksver­ksamhet med betyg från årskurs fyra. Intresset har varit lågt, just nu deltar elva skolor och ytterligar­e en som har infört betyg från femte klass. Som mest har 15 skolor varit med i försöket, skriver SR.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKJUTS UPP. Beslutet om att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp på grund av coronapand­emin. (Genrebild)
FOTO: MOSTPHOTOS SKJUTS UPP. Beslutet om att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp på grund av coronapand­emin. (Genrebild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden