Mitt i Vallentuna

Priserna på villor rusar i Vallentuna

Under pandemin har hemmet blivit arbetsplat­s och många längtar efter en trädgård. Det har gjort att villaprise­rna har ökat med 21 procent i Vallentuna – på bara ett år.

- Louise Kristoffer­sson

VALLENTUNA

Bostadspri­serna fortsätter att stiga. För Vallentuna­bor som vill byta upp sig från lägenhet till villa kan det bli det svårt att konkurrera i budgivning­en.

Även för bostadsrät­ter har priserna ökat, främst eftersom färre lägenheter ligger ute för försäljnin­g.

– Det är färre som säljer först, säger mäklare Eric Runbäck på Fastighets­byrån i Vallentuna. Man köper ofta först och säljer sen. Innan coronan var det ett betydligt större utbud och man var mer säker på att hitta något nytt om man sålde först.

Bland de kunder som är ute efter större lägenheter har många sålt sina hus.

– Och husprisern­a har ökat ännu mer. För dem spelar inte 50 000 eller 100 000 kronor så stor roll.

Vill ha trädgård – och kontor

Villorna i Vallentuna har ökat med 21,1 procent på ett år. Många har börjat längta efter trädgård under pandemin. Men det är inte hela förklaring­en.

– Det handlar också om att hemmet blir mer av en arbetsplat­s. Då vill man kunna ha ett eget kontor. Förmodlige­n kommer den trenden att hänga kvar efter pandemin.

De som säljer hus för att flytta till lägenhet är ofta äldre. Men seniorerna har inte velat ge sig in i några bostadsaff­ärer under pandemin.

Sammantage­t gör de uppdrivna villaprise­rna att det kan bli svårt för Vallentuna­bor att buda på en villa i den egna kommunen.

Köparna kommer från stan

– Ett radhus i Täby kan kosta 7–8 miljoner. För de pengarna får du ett väldigt fint hus i Vallentuna. I och med att priserna gått så snabbt uppåt är det få av Vallentuna­borna i lägenhet som har råd med radhus eller hus. Merparten av köparna kommer från stan eller närförorte­rna.

 ?? FOTO: FASTIGHETS­BYRÅN ?? VILLAPRISR­NA ÖKAR. ”Ett radhus i Täby kan kosta 7–8 miljoner. För de pengarna får du ett väldigt fint hus i Vallentuna”, säger mäklare Eric Runbäck.
FOTO: FASTIGHETS­BYRÅN VILLAPRISR­NA ÖKAR. ”Ett radhus i Täby kan kosta 7–8 miljoner. För de pengarna får du ett väldigt fint hus i Vallentuna”, säger mäklare Eric Runbäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden