Mitt i Vallentuna

Välkomna till Vallentuna!

Kalvningsp­erioden pågår för fullt. Mitt i besökte Tarby gård och hälsade på några av Vallentuna­s färskaste kalvar.

- TARBY Louise Kristoffer­sson

Vi har tre avstämning­spunkter under kalvens första år.

Det är vår på Tarby gård och nästan alla kalvar har kommit för året. Vi fick träffa några av de färskaste.

Alla som varit i Frösunda vet att det är vackert. På väg till Tarby kör man över slingrande vägar genom ett kuperat landskap. Höstvetet spirar grönt på åkrarna, fågelsträc­k korsar himlen, röda hus med vita knutar värmer sig i solen.

Tarby har anor sedan 1300-talet och omgivninga­rna är fulla med fornlämnin­gar. Fredrik Andersson och Marianne Holmström har drivit gården sedan 1995.

Den är på 150 hektar och så här års har de fullt upp med vårbruket. Åkrarna ska harvas, gödslas och sås.

Det finns också höns och nötdjur. Hönsen värper ägg som Marianne Holmström just lastat skåpbilen full av. Hon har bråttom och hoppar in för att köra en leverans till Uppsala.

Nyfikna kor

Från lagården hörs nu ett livligt råmande. Några kor har fått syn på besökaren och är nyfikna förklarar Fredrik Andersson.

De står med huvudena i det fria och tuggar hö som ligger i ett fluffigt band längs lagårdens långsida. Fredrik Andersson visar hur man tar sig in genom de tjocka spjälorna till kalvarna inne i lagården.

Golvet är täckt av ett tjockt lager halm. Djuren är vana vid människor och det dröjer inte länge innan kalv 617 nyfiket kommer fram för att hälsa.

Det är en liten tjur på drygt ett par veckor med stora svarta ögon, vitt huvud och kastanjebr­una fläckar på kroppen. Pannan är krullig.

Han nafsar efter mina fingrar och det gör det inte ont eftersom nötdjur bara har en tandrad. Därför passar de så bra till bete, till skillnad från hästar som tuggar i sig tills inget gräs finns kvar och jorden ligger bar.

Kalvar till april

Kalvningsp­erioden pågår under mars och april och de flesta av de 35 korna har redan nedkommit på Tarby.

Snart ska kalvar, kor och de två avelstjura­rna släppas ut på grönbete. Mer än så går inte att säga om vilken framtid som kalv 617 går till mötes.

– Nej, det är jag inte säker på än, säger Fredrik Andersson. Vi har tre avstämning­spunkter under kalvens första år för att värdera kalvens och kons egenskaper.

Tjurar till avel

Kalvarna vägs första gången när de föds. Nästa vägning görs när de är 200 dagar, strax efter att den skilts från kon.

– Fram tills dess lever den väldigt mycket av mammans mjölk. Sen väger vi individen efter ett år. Då får vi ett mått på hur mycket den vuxit.

Om lille 617 vill behålla livhanken bör han alltså se till att växa duktigt. Det är de stora tjurarna som plockas ut till avel.

– Den bästa ettåringen i fjol vägde 600 kilo i år. En fullvuxen avelstjur kan väga mellan 600 och 700 kilo. Då är den ungefär femton månader gammal.

Troligen får vår kalv åka till slakteriet i Tierp någon gång i höst. Men det vet han ingenting om än. Och hur det än går har han en lång sommar i hagen framför sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? NYFIKEN.
Kalv 617 är ett par veckor gammal och har krullig panna eftersom han är av Herefordra­s.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON NYFIKEN. Kalv 617 är ett par veckor gammal och har krullig panna eftersom han är av Herefordra­s.
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? KÖTTBONDE. Fredrik Andersson har drivit Tarby gård tillsamman­s med Marianne Holmström sedan 1995. De har höns, Herefordbo­skap och odlar spannmål.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON KÖTTBONDE. Fredrik Andersson har drivit Tarby gård tillsamman­s med Marianne Holmström sedan 1995. De har höns, Herefordbo­skap och odlar spannmål.
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? LUNCH. På Tarby finns alltid minst 35 kor som föder lika många kalvar.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON LUNCH. På Tarby finns alltid minst 35 kor som föder lika många kalvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden