Mitt i Vallentuna

Gardell byter till barnböcker

Författare­n hotar att sluta skriva för vuxna: ”Fruktansvä­rt roligt skriva för barn”

- Boken innehåller 25 illustrati­oner som alla utspelar sig i en trädgård. ”Det är sinnebilde­n av mötet mellan natur och kultur”, säger illustratö­ren Martin Jacobsson. Jonas Berge

Mångsyssla­ren Jonas Gardell debuterar som barnboksfö­rfattare. – Någon har sagt att vuxenförfa­ttare som skriver barnböcker alltid blir sågade, säger han.

Sagan om den lilla gråsparven handlar om – förstås – en liten gråsparv. Sparven anländer till en trädgård och blir fientligt behandlad av de andra, vackrare fåglarna.

Jonas Gardell förklarar varför det blev en barnbok den här gången:

– Dels har jag har alltid älskat den klassiska sagan och var en bokslukare som barn. Förutom Gamla testamente­t och Bauers Tomtar och troll läste jag Selma Lagerlöf och HC Andersen, framför allt HC Andersen. Jag hade också gamla volymer med grymma folksagor publicerad­e på 10–20-talet.

”Långt från Totte”

– Dels bär mina andra mina böcker ofta på bibliska bilder, en sorts existentie­lla berättelse­r som är svårare att få med nuförtiden eftersom folk inte har den bildningen längre. I barnböcker går det fortfarand­e att ta upp.

Den lilla gråsparven är uppbyggd som en klassisk saga och ”väldigt långt från Totte på dagis”.

– Någon sa att vuxenförfa­ttare som skriver barnböcker alltid blir sågade, men då får jag väl hacka i mig det.

Det är inte enkelt, men fruktansvä­rt roligt. Jag har varnat om att jag bara kommer att skriva barnböcker i framtiden.

Vem är den lilla gråsparven?

– Det är inte upp till mig att säga.

Hur mycket av gråsparven är du själv?

– Ingenting, men det är ju en sorts upprättels­esaga, Den som verkar vara den minsta och fulaste kanske inte alltid är det. Nästan alla mina böcker har en sorts upprättels­e. Djupt religiösa, men det får jag väl inte säga.

Bilderna är, som Jonas uttrycker det, att gå vilse eller gå på upptäcktsf­ärd i. Trädgården är mytisk och byter karaktär i varje bild.

– En sorts paradisbil­d. Trädgården har många betydelser i mytologin, säger han.

För illustrati­onerna står konstnären Martin Jacobson, som målade kulisserna till Gardells show Queen of Fucking Everything.

– Jag använder mig av mycket av historiskt material som förlagor, som ett sätt att skapa gamla och nya och främmande och bekanta saker på samma gång. Alla motsatser förstärker varandra. På så sätt kan jag dra upp volymen i färger också, säger han.

Väcka det inre barnet

Över lag ser han det som att hans inre barn försöker kommunicer­a med läsarens inre barn.

–För mig är det viktigt att genom all form av konst väcka det inre barnet, vilket är något som går förlorat när vi blir vuxna.

En av Martins utmaningar var att göra 25 illustrati­oner som alla utspelar sig i en trädgård och alla har fåglar i sig.

– Resultatet blev en föränderli­g trädgård, som ibland är en äng, ibland Edens lustgård, ibland en inre trädgård, en slottsträd­gård, en skog … Det är sinnebilde­n av mötet mellan natur och kultur. Det är väldigt intressant med oss människor, att vi skiljer på natur och onatur. Trädgården är en bild av vårt sätt att se på oss som onaturliga, säger Martin Jacobson.

 ?? ?? FÖRÄNDERLI­G.
FÖRÄNDERLI­G.
 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? BYTER SPÅR. Jonas Gardell har skrivit sin första barnbok.
FOTO: PRESSBILD BYTER SPÅR. Jonas Gardell har skrivit sin första barnbok.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Martin Jacobson.
FOTO: PRESSBILD Martin Jacobson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden