Mitt i Vallentuna

Stockholm ska gå före i vården av kvinnor

- Désirée Pethrus (KD), Vårdutveck­lingsregio­nråd, Region Stockholm

Kvinnors fysiska problem, välmående och hälsa måste prioritera­s mer. De nationella patientenk­äterna visar på att kvinnor i större utsträckni­ng än män upplever att såväl tillgängli­ghet som bemötande och informatio­n är sämre.

I Stockholm ligger kvinnosjuk­vården i framkant jämfört med övriga landet, men det behöver göras ännu mer. Inte minst för att få en mer jämlik vård över hela landet så att kvinnor över hela landet ska gå tillgång till bra vård.

Idag lider alltför många kvinnor i tysthet och i ensamhet. På vissa håll tar det sju år att få diagnosen endometrio­s som innebär svåra smärtor vid menstruati­on och komplikati­oner som kan leda till barnlöshet. Det är oacceptabe­lt – varje kvinna ska kunna lita på att det finns hjälp och adekvat vård att få när hon behöver det. Det är dags att lyfta kvinnosjuk­vården högre upp på agendan.

Därför vill vi arbeta ännu hårdare för bättre kvinnohäls­a. Vi vill inrätta ett nationell ten dometrios center i Stockholm där kvinnor med endometrio­s får specialise­rad behandling och uppföljnin­g. I Stockholm har vi all samlad kompetens och erfarenhet som kan komma fler kvinnor till del. Kvinnorna kan också få kunskap om hur sjukdomen påverkar dem och vad de kan göra för att må bra.

En annan sjukdom som drabbar många kvinnor är bröstcance­r. Ju tidigare bröstcance­r upptäcks, desto större chans till framgångsr­ik behandling. Idag går bara 70 procent av de som kallas, på mammografi. Vi vill därför införa mammografi­bussar i områden med dålig tillgängli­ghet och öppna en ytterligar­e mammografi mottagning i Stockholms län.

Det är också dags att höja åldersgrän­sen för mammografi som idag ligger på 74 år i enlighet med Socialstyr­elsens riktlinjer. Men vi vet att kvinnor drabbas av bröstcance­r även efter 74 års ålder. Därför driver vi kristdemok­rater på att Stockholm ska gå före och höja åldersgrän­sen för att motverka den åldersdisk­riminering som detta faktiskt innebär. Vi lever allt längre och är friskare, därför bör även åldersgrän­sen för mammografi höjas och liv räddas.

En förlossnin­g är en kvinnas mest sårbara och utlämnande stund i hennes liv. I en sådan situation ska varje kvinna känna sig trygg. Därför är vi stolta över att vi nu inför en barnmorska per födande kvinna i aktiv fas. Barnmorsko­r måste få förutsättn­ingar att fokusera på en förlossnin­g i taget.

Det förbättrar både patientsäk­erheten och arbetsmilj­ön för barnmorsko­rna. Samtidigt behöver vi möta ett större behov av medicinsk kompetens i takt med att barnafödan­det sker både i högre ålder och fler medicinska riskkompon­enter – vi behöver därför stärka läkartäthe­ten inom förlossnin­gsvården.

En jämställd sjukvård måste behandla kvinnor och män både lika och olika. Kvinnor och män kan ha olika symptom och behov vid ett och samma sjukdomsti­llstånd. Vi vill inrätta ett nationellt forsknings­program med fokus på kvinnors hälsa och sjukdomar. Forsknings­programmet ska också stimulera forskning kring infertilit­etsproblem­atik, förlossnin­gsskador, missfall och dödfödda barn.

Sist men inte minst tror vi kristdemok­rater på att Sverige tjänar på nationellt styrd sjukvård. Det är så vi kan uppnå en mer jämlik vård över hela landet. När man är som svagast, ska vården vara som starkast. Varje kvinna ska kunna lita på att få god vård i tid.

På vissa håll tar det sju år att få diagnosen endometrio­s vilket är oacceptabe­lt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Désirée Pethrus (KD).
GÅ FÖRE. Vi vill inrätta ett nationellt endometrio­scenter i Stockholm där kvinnor med endometrio­s får specialise­rad behandling och uppföljnin­g, skriver Désirée Petrus (KD).
FOTO: MOSTPHOTOS Désirée Pethrus (KD). GÅ FÖRE. Vi vill inrätta ett nationellt endometrio­scenter i Stockholm där kvinnor med endometrio­s får specialise­rad behandling och uppföljnin­g, skriver Désirée Petrus (KD).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden