Mitt i Vallentuna

Lektor: ”Vi måste ha acceptans”

- Maria Svensson

Djur och människa hamnar ofta i möten bland villorna och i bostadsomr­åden. Anna Eklöf, lektor i teoretisk ekologi säger att problemet är globalt.

– Det är ett av våra stora problem, inte bara i Sverige. Det finns mindre naturliga habitat för djuren och då söker sig djuren dit de kan, och då uppstår ibland konflikter mellan djur och människa, säger Anna Eklöf lektor vid Linköpings universite­t.

Hon menar att ju mer vi bygger desto mer av djurens yta tas i anspråk, vilket gör att problemet kan förvärras i framtiden.

Lätt att hitta mat Anledninge­n till att djuren vill vara bland våra bostäder kan vara flera. Bygger man där djuren redan har revir så stannar de kvar. De kan även trängas mot bostadsomr­åden när skogsområd­en byggts bort och blivit vägar eller annat. En annan anledning är även att det helt enkelt är för djuren att hitta mat där vi bor. – Det blir enkelt att stanna kvar då det finns föda bland det som vi till exempel odlar. Det är viktigt att sätta det i större perspektiv, någonstans kommer de att ta vägen när vi tar bort deras naturliga habitat, säger hon.

Hon tror att man dels måste bevara områden där djuren kan bo, även i samhällena. Men även lära sig lära sig samexister­a med dem.

Ingen natur utan djur menar hon.

– Man måste ha acceptans men också vara medveten om problemet och se till så det finns plats för djuren i våra samhällen, och på de ställen man kan mota olle i grind, säger hon.

Vad kan man se för konsekvens­er?

– De negativa är väl framför allt att det kan uppstå konflikter då djuren som kommer in i samhällena gör som de skulle göra i sina vanliga habitat. Äter den föda som är godast och mest lättillgän­glig: en räv som tar en kanin i en klen utebur, ett par rådjur som knipsar av alla tulpaner eller vildkanine­r som gräver gropar i rabatter och gräsmattor. Det positiva är att man får se och uppleva vilda djur säger hon.

– Som man kanske inte stöter på om man inte rör sig mycket i skog och mark, säger hon.

 ?? FOTO: LINKÖPINGS UNIVERSITE­T ?? När vi bygger ut är det ofrånkomli­gt att djur och människor stöter på varandra mer, enligt Maria Eklöf, lektor i teoretisk ekologi.
FOTO: LINKÖPINGS UNIVERSITE­T När vi bygger ut är det ofrånkomli­gt att djur och människor stöter på varandra mer, enligt Maria Eklöf, lektor i teoretisk ekologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden