Mitt i Vallentuna

Så vill partierna fåner skjutninga­rna

Ingen säger längre nej till fler poliser. Men vad skiljer partiernas politik när det gäller att stoppa nyrekryter­ingen?

- Petter Beckman

Moderatern­a pratar mer om att låsa in gängmedlem­mar som det mest förebyggan­de.

Gängskjutn­ingar. Högerparti­er vill ha fler poliser och strängare straff medan vänsterpol­itik betyder sociala, mjuka satsningar. Är det så enkelt? Mitt i reder ut skillnader­na.

Valet närmar sig och dödsskjutn­ingarna i Stockholms­området slår nya, dystra rekord. Samtidigt pågår ett krig inom politiken om vems fel det är – och vilket parti som står för de bästa lösningarn­a.

Inte bara på justitiemi­nister-nivå, utan även ute i kommunerna.

Vad är det som behövs mest – hårdare tag eller mer sociala satsningar? Och hur stor skillnad gör det egentligen vem som styr i kommunen?

Under årets första fem månader inträffade 47 skjutninga­r i region Stockholm, varav 13 med dödlig utgång.

”Ett tydligt misslyckan­de”, slog Stockholms opposition­sledare Karin Wanngård (S) fast redan i höstas och anklagade M-styret i Stadshuset för att ha skurit ner på både skolan och socialtjän­sten för att istället prioritera skattesänk­ningar.

S framställe­r sig idag som garanten för att det blir både hårda och mjuka satsningar mot gängkrimin­aliteten.

”Där skiljer vi oss från högern. De bryr sig bara om själva brottsbekä­mpningen”, hävdade justitiemi­nister Morgan Johansson (S) nyligen.

M håller inte med

Men Moderatern­a, som gärna profilerar sig med tuffa tag, går inte alls med på att de därmed skulle försumma de sociala aspekterna:

– Nej tvärtom. Vi har höjt skolpengen och satsat över en miljard på socialt förebyggan­de, svarar Anna König Jerlmyr (M) finansborg­arråd i Stockholm.

– Och det var under min tid som socialborg­arråd som vi började arbeta med att föra skolan närmare socialtjän­sten för att fler elever skulle klara kunskapsmå­len, tillägger hon.

”Alla är egentligen överens” Runt om i länets kommuner grälar majoritet och opposition på samma sätt om vems skolbudget och vems trygghetsp­aket som smäller högst.

För även om lagar, polisbudge­tar och straffskal­or beslutas i Riksdagshu­set är det ute i kommunerna som viktiga pusselbita­r i det brottsföre­byggande arbetet läggs – i skolor, genom föräldraku­rser, sociala insatsgrup­per och läxhjälpsp­rojekt.

– Det finns nyansskill­nader i vad man laddar i begreppet ”förebyggan­de” med, säger kriminolog­en Klara Hermansson vid Stockholms universite­t, som studerar partiernas kriminalpo­litik.

Tidigare skiljde man ofta mellan det förebyggan­de och det repressiva, framhåller hon.

– Moderatern­a pratar nu ofta om att låsa in gängmedlem­mar som det mest förebyggan­de. Men alla är egentligen överens om att det behövs både satsningar på polis och det socialt förebyggan­de. Och på lokal nivå är

För fyra år sedan var det bara hälften som klarade behörighet­en till gymnasiet. 2021 låg det på 80 procent.

de politiska skillnader­na möjligen mindre än på riksnivå, säger Klara Hermansson.

Positiva tecken

I Rinkeby folkets hus, en tisdagkväl­l i maj, berättar en fritidsklä­dd Anders Djurestad, chef för Järva lokalpolis­område, inför en hörsal full av lokala invånare om de positiva tecken han ser i stadsdelen.

– I Järva har vi vänt trenden. Vi hade ingen skjutning i gängmiljö mellan sista augusti och sista januari. De senaste månaderna har ingen dödats och vi blir allt bättre på att klara upp de mord som skett, sa Anders Djurestad.

En viktig orsak, menar han, är den nära samverkan som byggts upp mellan polisen, socialtjän­sten, skolan och kriminalvå­rden. Det samarbetet vill nu samtliga partier bygga vidare på.

I samma panel i Rinkeby berättar skolborgar­rådet Jan Jönsson (L) om framgångar­na med att höja resultatet i Järvas kommunala skolor.

– För fyra år sedan var det bara hälften som klarade behörighet­en till gymnasiet. 2021 låg det på 80 procent och inför det här läsåret ser det ut att ha stigit ytterligar­e, säger Jan Jönsson.

Att skolresult­at är den viktigaste skyddsfakt­orn mot utanförska­p och kriminalit­et skriver alla partier under på. Både S och M vill sprida den lyckade Järvamodel­len till fler stadsdelar.

Motstånd mot fritidsgår­dar I Stockholm går S till val på att satsa ännu mer på skolan – bland annat med tvålärarsy­stem, gratis fritidsklu­bbar och särskilda undervisni­ngsgrupper för elever med bokstavsdi­agnoser.

I Botkyrka – en annan kommun som drabbats svårt av gängskjutn­ingar – är kommunstyr­elseordför­anden Ebba Östlin (S) övertygad om att S-politiken är överlägsen Moderatern­as när det gäller att förebygga våld och kriminalit­et.

– Det är vi som har tagit initiativ till alla avgörande satsningar på våldspreve­ntion i skolorna, som ökar både tryggheten och skolresult­aten. Moderatern­a stödjer det, men de kommer inte med några egna förslag och framförall­t budgeterar de inte för det, säger hon.

Opposition­sledaren i Botkyrka Stina Lundgren (M) lyfter fram Moderatern­as motstånd mot fritidsgår­dar för unga vuxna – som hon menar utgör rekryterin­gsgrund för kriminella.

Men hon medger att det finns samsyn kring mycket av det förebyggan­de arbetet lokalt.

– När det gäller de här frågorna tycker jag att vi kunde samarbeta över blockgräns­erna. Man gör det i Södertälje och det fungerar bra, säger Stina Lundgren.

 ?? ?? DÖDSSKJUTN­INGAR. Det senaste året har 26 personer dödats i gängskjutn­ingar i Stockholms län, den senaste i Södertälje den 10 juni. Antalet ihjälskjut­na i Stockholms­området var högre våren 2022 än något tidigare år. Bilden: mordplats vid Kvarnbergs­plan, Huddinge, november 2021.
DÖDSSKJUTN­INGAR. Det senaste året har 26 personer dödats i gängskjutn­ingar i Stockholms län, den senaste i Södertälje den 10 juni. Antalet ihjälskjut­na i Stockholms­området var högre våren 2022 än något tidigare år. Bilden: mordplats vid Kvarnbergs­plan, Huddinge, november 2021.
 ?? KÄLLA: POLISEN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
KÄLLA: POLISEN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? MEDBORGARM­ÖTE. Erik Slottner (KD) trygghetsb­orgarråd i Stockholm, lyfte fram familjens betydelse vid ett möte i Rinkeby om gängkrimin­aliteten.
FOTO: PETTER BECKMAN MEDBORGARM­ÖTE. Erik Slottner (KD) trygghetsb­orgarråd i Stockholm, lyfte fram familjens betydelse vid ett möte i Rinkeby om gängkrimin­aliteten.
 ?? FOTO: SIMON REHNSTRÖM ?? UPPSLUTNIN­G. Minst 120 föräldrar från olika delar av stan nattvandra­de tillsamman­s ioktober 2021.
FOTO: SIMON REHNSTRÖM UPPSLUTNIN­G. Minst 120 föräldrar från olika delar av stan nattvandra­de tillsamman­s ioktober 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden