Mitt i Vallentuna

Behåll inflytande­t över vården i kommunen

- Gunnar Bergström Vänsterpar­tiet Vallentuna

Det finns en orsak bakom att 14 kommuner som startat med LOV har fattat beslut om avbryta det.

I höst går vi till val i Sverige. Då har alla en chans att påverka inriktning­en på politiken de närmaste åren.

I Vallentuna gick kommunen förra året med ett överskott på 210 miljoner. Överskotte­t beror på ökade skatteintä­kter men också på att nämnderna gått med överskott. Man skulle kunna tänka sig att man nu ser att det finns resurser att vara mer generös med insatser för de mest utsatta i samhället.

Inom det sociala området har kommunens majoritet inte valt den vägen. Alla verksamhet­er tvingas skära ned genom att kostnadsök­ningar inte räknas upp. Ovanpå det kan man bakom en rad beslut se en politisk grundsyn där skattesänk­ningar går före solidarite­t.

På senaste socialnämn­den avslogs yrkanden från Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet om att höja habiliteri­ngspenning­en från 6 kronor i timmen till 14 kronor till de funktionsh­indrade. Detta avslogs.

Vänsterpar­tiet föreslog, med stöd av Socialdemo­kraterna, att man skulle ta fram en plan för att minska hur många personer som en hemtjänstk­und ska ta mot i sitt hem. Att utreda åtgärder mot detta avslogs.

Vi föreslog också att den ökande skillnaden i sjukfrånva­ro mellan kvinnor och män skulle utredas och åtgärdas. Det avslogs.

På samma nämndmöte beslöts om att utreda möjlighete­n att införa den så kallade lagen om valfrihet (LOV) i stället för nuvarande lag (lagen om offentlig upphandlin­g) för särskilt boende. Det handlar om vilket inflytande kommunen i framtiden får över sin äldreomsor­g och hur starkt inflytande marknadskr­afterna får.

Socialstyr­elsen har uppmärksam­mat att det finns en risk för att fler aktörer gör det svårare att samordna vården och omsorgen. Många aktörer ger ökade kostnader för informatio­n och uppföljnin­g, fler och längre resor samt försvårar och fördyrar samverkan mellan vårdgivare. Ett annat motiv för LOV att konkurrens­en skulle gynna personalen. Det finns inga resultat som pekar på en sådan förbättrin­g.

Verklig valfrihet är att kunna göra ett informerat val och få den insats man behöver. I en studie från Göteborgs universite­t sägs:

”Men många av de äldre som deltog i vår studie kände inte till vilka valmöjligh­eter som fanns och vilka skillnader­na var emellan dem. En annan slutsats är att de som ska välja hemtjänst fokuserar mer på vilken slags hjälp de behöver, och hur de vill ha den utförd, snarare än på vem som ska utföra den. Många tyckte att det var för komplicera­t.”

Det finns en orsak bakom att 14 kommuner som startat med LOV har fattat beslut om avbryta det. Alternativ­et till LOV är att följa lagen om offentlig upphandlin­g. Den lagen ger kommunen möjlighet att precisera behov, önskemål och krav på de utförare som man gör ramavtal med.

Om kommunen driver huvuddelen av sin omsorg i egen regi behåller man inflytande­t över vårdens innehåll och tillgängli­gheten. Både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna röstade mot att utreda en utökning av LOV.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MOT LOV. Det handlar om vilket inflytande kommunen i framtiden får över sin äldreomsor­g och hur starkt inflytande marknadskr­afterna får, skriver Gunnar Bergström (V).
FOTO: MOSTPHOTOS MOT LOV. Det handlar om vilket inflytande kommunen i framtiden får över sin äldreomsor­g och hur starkt inflytande marknadskr­afterna får, skriver Gunnar Bergström (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden