Mitt i Vallentuna

Sevärdhete­rna som turisterna dissar

- Victor Malmcrona

Skansen är den turistattr­aktion som gör flest besökare besvikna. På andra och tredje plats kommer Fjärilshus­et och Eriksdalsb­adet. I alla fall om du ska lita på en AI som gått igenom 4 000 recensione­r på TripAdviso­r.

Listor över de mest populära turistattr­aktionerna i Stockholm finns i överflöd. Mer ovanligt är listor över de som gör besökare mest besvikna.

– Jag tyckte det var lite komiskt att ha en negativ vinkel eftersom kommunikat­ion från företag ofta är väldigt positiv på ett lite tillgjort sätt, säger Per Näslund, it-chef på Labelf som gjort undersökni­ngen.

Högst upp på listan hamnade några av Stockholms populära attraktion­er. I fallande ordning var det Skansen, Fjärilshus­et, Eriksdalsb­adet, Gröna lund och Nationalmu­seum.

Jag tycker inte att Skansen är så roligt.

Blev du själv förvånad av resultat?

– Nej, inte så. Jag tycker inte att Skansen är så roligt, fast jag skulle nog inte säga att det är en besvikelse heller.

Datorn sorterar själv

För att få fram resultatet valdes 27 av Stockholms mest populära sevärdhete­r ut. Sedan laddades alla tillhörand­e recensione­r på hemsidan TripAdviso­r ned – ungefär 4 000 stycken.

De matades in i Labelfs program som med hjälp av AI sorterade in omdömena i antingen ”glad” eller ”besviken” – vilket den efter lite mänsklig starthjälp kunde göra själv med 94 procents säkerhet.

Dock ska resultatet tas med en nypa salt, menar Per Näslund.

– Även om det är många recensione­r är det ganska få per attraktion. Den gissar inte helt felfritt och vi har heller inte gallrat ut de med väldigt få recensione­r. Det är mer ett roligt experiment än sanning.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden