Mitt i Vallentuna

Minns Sokrates när valdagen närmar sig

- HELGENS KÄNSLA

AAthenare! Jag vet inte vilket intryck mina åklagare gjorde på er; mig fick de i alla fall nästan att glömma bort vem jag är. Så övertygand­e var det de sade. Och ändå är nästan ingenting sant av det de sagt”.

Så ska filosofen Sokrates ha börjat sitt försvarsta­l för 2 400 år sedan, när han stod anklagad för att ha förlett ungdomarna och förnekat gudarna. Något som han till slut dömdes till döden för.

Sokrates var som sagt filosof, ett riktigt original som drog runt i Athen på

400-talet (före vår tideräknin­g för att vara tydlig).

Något han verkligen ogillade var osanningar och pösmunkar med uppblåsta egon som solade sig i glansen av falska meriter.

Trots slarviga kläder blev Sokrates en riktig it-boy.

Han klädde av makten genom att ställa kluriga frågor – som ofta avslöjade att kejsaren, precis som i sagan, var naken. Pinsamt för makthavarn­a i folkförsam­lingen (som bara bestod av män som var medborgare i staden) som ledde den skakiga demokratin i Athen. Kul, tyckte dock några andra. Nämligen ett gäng rika, unga killar som hade gott om tid att festa och följa med sin idol på nya upptåg.

Trots sitt inte så superheta yttre med ovårdat skägg och slarviga kläder blev Sokrates en riktig it-boy.

Sokrates tid må vara länge sedan, men kanske skadar det inte att påminnas om honom så här i stundande valtider när du måste vara på din vakt kring alla budskap och dess sanningsha­lt.

Stockholma­re! Såg du vad som stod i din lokala Facebookgr­upp? Så övertygand­e. Men glöm inte att fundera en extra gång kring vad som faktiskt är sant.

 ?? ?? ANNA WILSON Redaktör Prata med mig! anna.wilson @mitti.se
ANNA WILSON Redaktör Prata med mig! anna.wilson @mitti.se
 ?? ?? FRIHET. Jag lämnar stan och ger mig ut i sommaren...
FRIHET. Jag lämnar stan och ger mig ut i sommaren...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden