Mitt i Vallentuna

Ingen sommar utan gelato

Gelaterior­na har mångdubbla­ts

- Jonas Berge jonas.berge@mitti.se

Flytta på dig gräddglass! Nu tar gelaton över. Och enligt Patrik Centellini på Gelato Caput Mundi har vi bara sett början på stockholma­rnas vurm.

Några trappsteg ner från Hornsgatan­s larm ligger Il Lab, ett av stans senaste tillskott av gelatostäl­len. På ett par sekunder byts avgaser mot den ljuvligast­e doft av choklad spetsad med apelsin. I fönstret står papplådor med citrusfruk­ter. På en bänk trängs en massa tomma standardmj­ölkpaket.

Klockan är tio och Patrik Centellini ska just börja blanda ingrediens­erna till den sista av dagens smaker, en vegansk chokladsor­bet.

– Man brukar kunna se alla mina smaker på förklädet, skojar Patrik Centellini.

Började för tre år sedan

Familjeför­etaget Gelato Caput Mundi föddes 2019. Det började med en 7,5 kvadratmet­er liten kiosk i Axel Landqvists park på Södermalm. I fjol tillkom en cykel (!) med plats för 30 kilo glass. Och i maj i år öppnade filialen Il Lab (labbet) vid Hornstull.

– Det har bara blivit mer och mer, konstatera­r Patrik. Vi har också gjort flera samarbeten, bland annat gjorde vi mjukglass åt Pärlan konfektyr förra året, säger han.

Till saken hör att både Patrik och hans fru Jenny har andra arbeten.

– Jag jobbar med betalninga­r som konsult, så det här är ett skönt avbrott.

Som namnet antyder har Patrik italienska rötter. Under uppväxten tillbringa­de han somrarna hos farföräldr­arna i Piemonte.

– Jag minns när jag smakade jordgubbsg­lassen där första gången: Wow! För mig är det här ett sätt att återknyta med minnen och smaker. Det kanske är därför jag jobbar med väldigt traditione­lla smaker, funderar han.

Trots gelatoboom­en de senaste åren tror Patrik Centellini att det bara är början.

– Det finns relativt få gelaterior här. Många bagerier har också börjat göra egen gelato. Det kommer bara att öka!

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GLASSIGT. Två fjärdedela­r av glassfamil­jen Centellini: Patrik och Leon.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GLASSIGT. Två fjärdedela­r av glassfamil­jen Centellini: Patrik och Leon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden